Elképesztő nyaralási fotócunami

Fotó: The Onion

Egy szorgosan fotózó turistalány 12 millió képet töltött fel a Facebookra hat napos nyaralásáról. Csak a képek feltöltése nyolc hónapig tartott, de már tervezi a következő utat.
Az eltúlzott számok egy szatíra részét képezik, ami kicsit elrugaszkodott a valóságtól, de azért tanulságos lehet minden Facebook és Instagram felhasználó számára, hiszen minek annyi rossz fotó?

A Hírcsárda amerikai testvérlapjának tekinthető The Onion nyilvánvaló szarkazmusnak szánta hétfői cikkét a fotózással durva túlzásba eső amerikai turista lányról. Aki túl komolyan veszi az írást az elkezdi kiszámolni, hogy a megadott adatok alapján legalább 23 kép/másodperc sebességgel kellett volna folyamatosan fotóznia, alvás és étkezés közben is, ami a mai gépeket ismerve minimum valószínűtlen. Minden esetre a poén szerintem ül, és érdemes lehet rajta elgondolkozni, mielőtt te is feltöltöd a saját “12 millió” képedet a következő nyaralásodról. Persze elolvashatod a témáról egy korábbi, kicsit komolyabb írásomat is.

Dolgos nyolc hónap ért a végéhez hétfőn Arielle Stevens Facebook felhasználó számára. A főiskolás hallgató lány épp befejezte több mint 12 millió képének feltöltését a múlt tavasszal Párizsban és Madridban töltött “felejthetetlen” hat napos vakációról. 

Az “Eurotrip 2012!!!” címre hallgató albumba került képek több mint 15 terabyte-ot foglaltak, 960 darab 16-gigabyte-os memóriakártyán. A fotók alaposan dokumentálták az összes látványosságot, ételt, italt, utcát, épületet, növényt, állatot, embert, feliratokat, hoteleket, múzeumokat, sportokat, közlekedési eszközöket, időjárást és egyéb mókás dolgokat, amivel Stevens és barátnője Danielle Lu találkozott az út során.

“Eltartott egy ideig, míg a nyaralási képeimet rendezni tudtam, de végre mindet sikerült feltöltenem, és az összes kapott képaláírást is,” állítja Stevens. A 12 millió kép több compakt fényképezőgéppel készült. “Most már mindenki láthatja őket. Kezdve a madridi alkonyatban az égboltról a szállodánk tetejéről készült 400 ezer képtől az utcán sorakozó Vespa robogókról készült 120 ezer képig – még az az 1,2 millió kép is, amit egy arra járó amerikai turistákkal töltött buli során készítettünk.”

“Most jön az igazi móka, mikor megosztom a barátaimmal, akik így megtudhatják, bogy milyen volt ott lenni,” teszi hozzá.

A hírek szerint az albumban sok ké található ugyanarról a tárgyról különböző szögekből és távolságokból, a fényképezőgép több féle üzemmódjával készítve. Az út párizsi részén a válogatásban 78 ezer kép van egy utcai pantomimesről, aki szobrot játszik, 34 ezer kép az egyik lányról különféle zoom állásokkal, amin egy pohár francia borral pózol, and 823 ezer féle különböző fekete-fehér és szépia változat egy szabadtéri kávézóról, ami az első képaláírás szerint “imááááááááádnivalóóóó!”

“Ezeket a fotókat nézegetve olyan sok csodás emlék elevenedik fel bennem,” mondja a lány útitársa, Lu, aki az album több mint 750 ezer képén látható, mikor elaludt a vonaton. “Jó arra gondolni, hogy most, amikor kint hide van, milyen melegséggel tölt maid el, ha visszanézem azt a 478 ezer képet a Prado lépcsői, és visszaemlékezhetek, hogy milyen jó volt ez az utazás.”

“Máris a következő utazást tervezem,” folytatja ugyanazzal a széles mosollyal az arcán, amivel 2,6 millió nyaralási képen pózol egy szökőkút mellett.

Ugyan a 12 millió kép többsége teljesen jól sikerült, van az albumban pár százezer, ami nem egészen úgy sikerült, mint a fotós tervezte. Ezek közt sok ábrázolja a macskakövet, amin sétálva készültek, repkedő galambokat, és hajókat a távolban, mintha ködbe vesznének. Akad jó pár teljesen fekete, és olyan is, amit teljesen fehérre fest a túláradó fény, vagy amik felismerhetetlenül elmosódottak. Van továbbá a képek között egy csomó, amin pislognak, vagy csak egyszerűen rossz irányba néznek az alanyok. [Meglep, hogy ezeknek a képeknek a művészi voltára nem is gondolt a cikk szerzője, pedig igazán megérdemelne néhány gondolatot. –  a fordító, VA]

Furcsa mód azonban az Eiffel Toronyról mindössze egyetlen kép található az albumban.

Stevens mégis fontosnak érzi az út minden egyes képét, még akkor is, ha “nem lettek tökéletesek.”

“Nem tartom magamat profi fotósnak, én csak elkészítettem azt a 12 millió képet, amiről úgy gondoltam, bogy a legérdekesebb,” mondja Stevens, hozzátéve, hogy inkább legyen több képe, mint túl kevés. “Azon kívül nekem az esetlenebbek igazi kedvenceim, mert azok nem olyanok, mintha beállították volna.”

A cikk megjelenéséig forrásaink szerint a galéria összesen három darab lájkot kapott.

A fenti humoros írás viszont 10 ezer lájknál tart, úgyhogy oszd meg az ismerőseiddel, hogy a magyar változat is minél több Facebook felhasználóhoz eljuthasson, ha úgy érzed, hogy tanulságos lehet számukra.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!