Weben is nézhetők az Instagram képek

Instagram profilomhoz katt a képre!

A webről is mindenki számára hozzáférhetővé váltak az eddig zárt közösségként működő Instagram profilok. A közösségi média következő újítása, hogy ezentúl már nem szükséges mobilon regisztrálni a rendszerbe, hogy láthassuk a megosztott fotókat. Nekem is lett új, automatikusan frissülő Instagram profil oldalam.

Úgy egy hete jelentek meg a webes Instagram profil oldalak. Akkor – jobbára ugyanazzal a két-három képpel illusztrálva – szinte minden oldal be is számolt a nagy újításról (Instagram blog, Mashable, PetaPixelSocialTimes, Printscreen, stn). Én ezzel megvártam, hogy a  saját accountomon is aktiválják az új funkciót. A meglehetősen Facebook szerű megjelenés nem olyan meglepő azután, hogy a közösségi oldal felvásárolta az Instagramot.

Ennek így mi értelme?
Van aki értetlenkedik, hogy vajon ennek így mi értelme. Valóban nem tűnik egyelőre kiforrottnak a koncepció, de idővel ki fogja nőni magát. Addig meg talán egy esztétikus, könnyen kezelhető és könnyen fellelhető felületet kaptunk.

Eddig is léteztek webes alkalmazások (Statigram, Webstagram, InstagreatGramfeed, stb), amikkel megoszthattuk Instagram képeinket a külvilággal. Talán ideje volt, hogy az Instagram hivatalból szolgáljon erre megoldással. Így legalább a http://instagram.com/felhasználónév cím általános, akárcsak a Twitter esetében (ha már a @user és #hashtagek használatával amúgy is sok mindenben hasonlít az Instagram a Twitterre. Ezzel az URL rendszerrel bárkinek könnyen megtaláljuk a profil oldalát, sőt egy gombnyomással követni is tudjuk. Szerintem a legnagyobb gond vele, hogy ha eddig nem kellő átgondoltsággal és esztétikai igénnyel – vagy csak egyszerűen rendszertelenül fotózgatott az ember Instagramra (ahogy én is), akkor nem feltétlenül olyan tetszetős az összkép, mint ha valaki tudatosabban használta. Talán ebben némi ösztönzést és minőségi javulást fog hozni az új megjelenítési forma, és a bemutatásával népszerűsített, talán példa értékű felhasználók.

Veszélyek és aggályok
A Magyar Instagram Közösség oldalának működtetői elégedetlenségüknek adnak hangot az új változással kapcsolatban. Szerintük “Az új Instagram webes profilokkal teljes egészében megszűnt az alkalmazás egyedisége, régi varázsa”. Míg korábban a térkép funkció megjelenésekor túlreagálásnak és pánikkeltésnek titulálták a megjelent sajtóhíreket, hogy vigyázni kell milyen adatokat osztunk meg, most határozottan elégedetlenek a szolgáltatás túlzott publikussá válásával “mostantól bárki láthatja regisztráció nélkül a fotóinkat, sőt a hozzászólásokat is. Ez szerintünk is aggályos. Amíg nem találnak rá valamilyen megoldást, mert biztosra vesszük, hogy sokan haragra gerjednek miatta […] Reméljük nemsokára olyan megoldással fognak majd előállni, ami végre mindenki számára elfogadható lesz és belátják, hogy az Instagram az “online külvilág” felé való zártsága volt az egyik legnagyobb vonzereje és most mindent leromboltak, amiért az első 50 millió felhasználójuk regisztrált.”
A privát beállítású profilok képei egyébként nem jelennek meg az új webes profil oldalon. Ha tehát nem szeretnéd, hogy a világ lássa Instagram képeidet, akkor annyit kell tenned, hogy privátra állítod a  beállításaidat. Bár akit az 50 millió mobilos felhasználó nem zavar, azt a világ másik fele miért zavarná?

Mit gondolsz az új Instagram web profilokról és a webes privát szféra veszélyeiről?

Mostantól az én Instagram képeim is még könnyebben követheted az  Instagram profilomon.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!