Így vesznek el fontos üzeneteid a Facebookon

Facebook-message-othersÉrdemes kicsit átnézned a Facebook oldalad és beállításaidat, mert számodra is fontos dolgokról maradhatsz le – például akár munkáról is.

Facebook Messages
Tegnap egy kolléga rákérdezett egy akkor még értelmetlennek tűnő dologra a Facebook használatommal kapcsolatban: Tudtad, hogy a Facebook nem csak az inboxban gyűjti a Facebook üzeneteket, hanem egy Others mappában is? Ráadásul ezt előcsalni sem könnyü. Kattints az üzenet ikonra, majd legalul Show All és ezután kattints az Other fülre. Eddig én nem tudtam, sőt nem is kattintottam ide soha.
Több tucat üzenetem volt itt szerencsére többségük teljesen érdektelen. Lemaradtam például több álom munkáról, buktam egy nigériai csaló 5 ezer fontos üzleti ajánlatát és elszalasztottam több vissza nem térő lehetőséget, hogy megalapozzam a jövőmet és munka nélkül keressek pénzt az Interneten (amit sosem akartam).

Volt viszont az üzenetek között néhány olyan, amit tényleg nekem címeztek, vagy a blogom olvasói, vagy akár tényleges ismerőseim, akiknek az üzenetei nem is értem, hogy miért nem a többi FB üzenet közt jelent meg. Az egyik üzenet így fogalmaz: “Miért pont itt [írok]? a válasz egyszerű, a modern kor által nyújtotta technikai lehetőségeket használom ki”.

Nos ne tedd! Van, amire jó a Facebook, és arra érdemes is használni. De üzenetküldésre csak korlátozozottan. Főleg ha valakivel egyébként nem állsz kapcsolatban és fontos az üzeneted. Inkább használj arra kitalált rendszereket. Írj inkább emailt, annak nagyobb a valószínűsége, hogy a másik meg is kapja. Nem véletlen, hogy a Facebookon is meg lehet (és érdemes is) adni egyéb elérhetőségeket is.

Nézd meg, te milyen üzenetekről maradtál el!
Most, hogy tudod, hol kell keresni, nézd meg, hogy te nem maradtál-e le valami fontos üzenetről. Nekem elég kellemetlen volt, hogy több embernek is hónapokkal később válaszoltam, mint ők megkerestek a kérdéseikkel. Ráadásul mindezt nem is azért, mert nem tudok vagy akarok válaszolni, hanem mert még csak nem is láttam az üzeneteiket a Facebooknak hála.

Facebook-FBmail-settingsFacebook email
Ha már a levelezésnél tartunk, az email címed se felejtsd el jól beállítani a Facebookon. Nem régen volt egy módosítás a Facebooknál. Nem is értem, hogy minek, de kitalálták, hogy ők majd email szolgáltatást nyújtanak és minden felhasználónak a publikus email címét lecserélték az elérhetőségeknél egy általuk nagyjából véletlenszerűen generált @facebook.com email címre. Amin persze nem kapod meg az üzeneteket, és mivel nem akarom használni, ki se derítettem, hogy egyáltalán mire és hogyan lehetne használni.

Minden esetre, ha nem lépsz be az oldalon az elérhetőségeidhez és nem módosítod a mail címed beállításait (ahogy sokan nem tették meg – szerintem te sem), akkor egy nem működő email címet lát majd mindenki az adatlapodon és hiába próbálnak neked levelet küldeni – akár fontos dolgokról, esetleg munkáról is, nem tudnak elérni.

Te vajon hány fontos üzenetről maradtál le a hibás Facebook beállítások miatt?

Kiegészítés: A Facebook egy idő után úgy döntött, hogy megszűnteti a Facebook email-t, így ezzel szerencsére nem lesz több gondunk

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!