A vívó csapatverseny fényképezhetetlen

A győztes olasz párbajtőr csapat - Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Csak a győzteseken látszika csapatszellem
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Tegnap elkezdődtek a budapesti Vívó VB csapatversenyei. Ezek a csapatversenyek pont ugyanolyan fotózhatatlanok, mint az öttusa – vagy éppen annak csapatversenyei.

Magával az öttusával sincs bajom, de már korábban megírtam, hogy miért fényképezhetetlen. A vívással épp úgy nincs semmi bajom, mint az öttusát alkotó többi sportággal. Az ilyen összetett sportágak és azok csapatversenyeit viszont egyszerűen nem lehet jól fényképezni – fényképezni lehet, csak azt nem lehet megjeleníteni a képen, hogy ez épp a csapatverseny, nem egyéni.

A győztes olasz párbajtőr csapat - Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Együtt örülnek a győzelemnek
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az olasz Elisa Di Francisca és a francia Ysaora Thibus vív a döntőben - Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Csapatversenyben is kettesével vívnak
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A vívó csapatversenyt (ahogyan az öttusát is) ugyanis egyéni versenyek formájában bonyolítják le, csak annyi eltérés van, hogy három fős csapatok egyéni versengésének pontjait összesítik.
Ez a vívás esetében azt jelenti, hogy a három fős vívó csapatok minden tagja vív az ellenfél csapatának minden tagjával és nem az egyes vívók egyéni eredménye, hanem a csapat összesített pontszám alapján dől el a verseny. Ez egyrészt szörnyen vontatott versenymenetet eredményez, mivel három helyett kilenc asszót vívnak. Másrészt képileg annyi a különbség az egyéni vívóversenyhez képest, hogy a győztes nem (csak) egyedül örül, hanem a három tagú csapat másik három tagja is vele ünnepel (jobb esetben a kivilágított páston és nem a sötétben), aztán együtt lépnek a dobogóra az eredményhirdetésnél….de vívni ugyanúgy egyedül vívnak.

Ők négyen a Három testőr - az eredeti vívócsapat

Ők négyen a Három testőr – az eredeti vívócsapat

Nem elírás, direkt írtam a három tagú vívó csapat négy tagjáról. A mai vívó csapatoknak ugyanúgy négy tagja van, mint Dumas: Három testőrében (Athos, Porthos, Aramis és D’Artagnan). Hárman vesznek részt a versenyben, a negyedik a tartalék. Érmet persze mind a négyen kapnak.
Mindezeket figyelembe véve nehéz elvonatkoztatni tőle, hogy a megosztó véleményeket megfogalmazó Puzsér Róbertnek valahogy igaza van benne, mikor a vívást, mint csapatsportot kritizálja – és az öttusát. Sőt abban is lehet valami, hogy Dumas regényére vezeti vissza, hogy miért is rendeznek vívásban csapatversenyeket. Ennyi erővel tényleg rendezhetnének csapat súlyemelést, csapat gerelyhajítást vagy csapat diszkoszvetést is.