Kívánságlista fényképezőgép gyártóknak

Télapó kamerával

Fotó: Mike Blake/Reuters

Igyekszem mellőzni a karácsonykor szokásos sablonokat. Fogadjátok szeretettel egy kedves operatőr kolléga ünnepi videóüzenetét, és egy Mikulásnak szánt humoros kívánságlistát.

Aki kért a Mikulástól vagy a Jézuskától fotózással kapcsolatos ajándékokat, az talán már meg is kapta és bőszen próbálgatja. A Lens Rentals amerikai fotó kölcsönző (PetaPixelen is megjelent) humoros írásában a kölcsönző alapítója Roger Cicala inkább a fényképezőgép gyártóknak kíván mindenféle jót, nem mellőzve némi iróniát sem az írásból:

Kedves Mikulás,

Én igazán nem szeretnék semmit kérni idén karácsonykor. Nagyon örülnék viszont, ha egy pár dologgal megajándékoznád kedvenc fényképezőgép gyártóimat.

Canon: Egy 0.18 µm CMOS gyár igazán rájuk férne Télapó. Ha az nem fér el a szánban, akkor talán adhatnál nekik pár millió Sony érzékelőt. Úgy 36 megapixel körül jó lenne.

Ohh, és talán néhány 200-400 f/4 IS objektív. Úgy tűnik, hogy a sajátjaikat elhagyták, amiket már jó ideje bejelentettek, és azóta sem kaphatók.

Nikon: nekik elég sok mindent kérek Mikulás, de ebben az évben segítsük a rászorulókat!

Remek lenne, ha a szánban elférne számukra egy teljes minőség ellenőrző részleg, igazán jól jönne nekik.

Tudnál a Nikonnak egy elfogadható szerviz hálózatot ajándékozni? Ha az nem lehetséges, akkor helyette 2014-ben hozz nekik néhány új vásárlót, mert addigra nagyon rá fognak szorulni.

És Mikulás, ha nagyon nagyvonalú kedvedben vagy, akkor talán elárulhatnád a Nikonnak is az elektronikus blende vezérlés titkát? Az ő mechanikus megoldásuk annyira az 1960-as éveket idézi. Nem úgy fest, hogy a blende vezérlő motor kihagyásától olcsóbbak lennének az objektívjeik.

Sigma: Mikulás, a Sigma nagyon, nagyon jó volt idén. Főleg mert az új 35 mm f/1.4 objektívet úgy árazták, ahogyan, javultak a szervizeik és teljes ellenőrzést biztosítanak jövőre az objektíjveik AF rendszere felett is. Szerencsére kitaláltam nekik a tökéletes ajándékot.

Adj nekik egy cserélhető bajonettet. Legyenek a lencsék az objektív egyik részében, és a fényképezőgéphez kapcsolódó dolgok a másik felében, ami csatlakozik a vázhoz. Így amikor a vásárlóik fényképezőgép gyártót akarnak váltani, nem kell nekik teljesen új objektíveket venni, csak a géphez csatlakozó részt kell lecserélniük.

Tudod így akár adhatnának egy-két adapter is a saját Foveon érzékelős fényképezőgépeikhez is, amik egykor marha sokba kerültek. Lefogadom, akkor többen próbálnák ki őket, mert nem kell egy csomó objektívet is vásárolni hozzá.

Ha már a fényképezőgépeikről beszélünk. Ha maradt még hely a listádon, akkor tudnál nekik adni pár képfeldolgozó processzort is, hogy fel tudják gyorsítani azokat a gépeket? Igazán szép ajándék lenne.

Sony: Azt hiszem, hogy ezt már kitaláltad, Télapó. Objektívek. Most csak néhány jó objektívre van szükségük. Ebben a pillanatban épp 13 NEX fényképezőgépet kínálnak. De ha körülnézel a weben, mindössze 9 NEX objektívet találsz hozzájuk, létezik viszont 42 féle adapter, amikkel az emberek más objektíveket használnak a NEX gépeken. (Komolyan, nem túlzok Mikulás, nézz utána.)

Hogy mondod? Oké, azt hiszem, hogy az Olympust már nekik adtad. Az pár éven belül megoldhatja az objektív problémájukat.

Olympus: Egy igazi teleobjektív a micro 4/3 rendszerhez tökéletes lenne. Valami úgy 150mm f/2.8 körül, vagy 250mm f/4 esetleg?

Fuji: Nekik csak egy RAW converter hiányzik. Ez igazán nem sok, ugye? Nem biztos, hogy csak ennyire van szükségük, de az biztos, hogy ez hiányzik nekik legjobban.

Tamron: Akárcsak a Sigma, a Tamron is nagyon, nagyon jó volt idén. Bemutattak néhány remek objektívet, amit barátságosan is áraztak be, és talán az övék a legjobb szerviz hálózat is az egész fotó iparban, úgyhogy nekik valami igazán szép dolog járna.

Sajnos nem tudom, hogy ők mire is vágynak. Tudom, hogy jól jönne nekik egy pontosabb fókusz távolság kalkulátor, de nem hiszem, hogy igazán akarnak ilyet.

Talán azt a cserélhető bajonett megoldást nekik is elárulhatnád? Várjunk csak, hiszen ők kezdték ezt el annak idején. Akkor talán csak emlékeztetni kell őket az Adaptall megoldásra.

Hoppá, megvan. Eszembe jutott, hogy a Tamronnak mire is van szüksége. Egy 200-500 mm objektív képstabilizátorral. Ezt ők is szeretnék! Ez olyan lenne, mint a Leica, mikor felélesztenek egy igazi klasszikust.

Leica: Ha már a Leicát emlegetem, vigyél nekik néhány jó LCD-t, hogy azt szereljék az új fényképezőgépeikre. Szomorú, hogy a PanLeica V-Lux 4 elektronikus keresője úgy 10x akkora felbontású volt, mint az M9 LCD-je.

Nekik mindenük meg van ezen kívül. Ha nem hiszel nekem, akkor csak kérdezd meg őket, ők is ezt fogják mondani.

Ha még valamit akarsz adni nekik, akkor az legyen inkább negatív. Mikor az ajándékokat elviszed nekik, le tudnád venni a “brilliant” és “sheer joy” szavakat a marketing anyagaikból? Tudom, hogy ez nem a te szokásod, de ez lenne a legjobb dolog, amit kaphatnának.

Szeretettel Roger,

UI: Majdnem elfelejtettem valamit. Kérlek ajándékozd meg a Samsungot egy marketing osztállyal. Senki sem emlékszik rá, hogy nekik is van pár jó fényképezőgépük és objektívük is.

Mivel tudom, hogy a blog olvasói között akad egy pár pentaxos is, fontosnak érzem megemlíteni, hogy a PetaPixel kommentjei közt kialakult némi vita arról, hogy vajon a Pentax azért maradt le a listáról, mert ők olyan tökéletesek, hogy nincs szükségük a télapó segítségére, vagy mert nekik már ahhoz is egy egész marketing osztály kéne, hogy a levélírót emlékeztesse, hogy még ők is léteznek.

És jöjjön a beígért videó Gárdos Viktor operatőr kollégától a Kerozin számára hangszerelve:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!