Így mutatnak a fotósok a mozi vásznon

Tudjuk, hogy megannyi féle fotózási műfaj létezik, és a fotósok a filmvásznon is megannyi féle képpen jelennek meg. Ezt a sztereotíp megjelenést dolgozta most fel egy alkotó páros egy supercut videót alkotva.

Az angol Mishka Henner és David Oates alkotta szerzőpáros jó pár fotósokról szóló filmet megnézett, hogy tíz perces összeállítását elkészítse. Az alkotók nem nevezik meg a felhasznált filmeket, ami szerzőjogilag sem túl helyes. A PetaPixel és a forrásául szolgáló Wired viszont így felkérhette olvasóit, hogy írják meg melyik filmek jeleneteit ismerik fel az összeállításban. Bár a Wired néhány címet azért lelő, ezzel könnyítve (vagy épp nehezítve?) a feladványt.

Kicsit más képet fest az összeállítás, mint a közelmúltban megjelent Canon és Sony reklámok, bár én több film jeleneteit is hiányolom, nem csak azokat, amikről én is írtam már itt a blogon. Viszont talán már a felhasznált jelenetekben is a hollywoodi filmekben szokásos fotós bakik sem annyira túlreprezentáltak, mint amennyit kigyűtjöttem korábbi írásomban: Amit nem tudnánk amerikai filmek nélkül a fotózásról.

Az összeállítás készítői szerint érdekes, ahogy a film jelenetek kikerülnek eredeti kontextusukból és önálló tartalommal ruházza fel őket az újragondolt összeállítás. Te mit gondolsz erről az újszerű megoldásról?

Photographers from BlackLab on Vimeo.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!