iPhone5 camera-gate

Bejelentése óta egy sor probléma miatt érte támadás az iPhone5-öt. A legújabb ezek közül a kamera jellemző hibája: ellenfényben rózsaszínes fénytörés jelenik meg a képeken.

Ahogy az várható volt, az Apple új telefonja hatalmas érdeklődésre tart számot a kritikusok részéről legalább annyira, mint a valóságtól elrugaszkodott és racionálisabb vásárlói részéről. A bejelentés után most is jöttek a kritikák, akárcsak az előd modell antenna hibája (antenna-gate). Az új készüléket előbb azért érte vád, hogy alig van benne valami új, aztán azért, hogy hosszúkásabb lett, majd hogy karcosodik (scuff-gate), aztán a térkép hibái (map-gate) kerültek a támadások középpontjába.

A legújabb, camera-gate néven emlegetett probléma, hogy a készüléket erős (a Printscreen szerint éles) fényforrás felé fordítva rózsaszínes ragyogás jelenik meg a képeken. A hírek szerint a korábbi modell szinte azonos paraméterekkel rendelkező kamerájával készült képeken ez az optikai hiba nem jelentkezik. A jelenséget talán a kamera elé helyezett zavír kristály okozhatja, ami elvben a lencsék sérülés elleni védelmét hivatott biztosítani.

Ne fordítsd a fénnyel szembe!
A Gizmodo olvasója, Matt Van Gastel, aki felfigyelt a jelenségre, kapcsolatba lépett az Apple ügyfélszolgálatával. Ők előbb furcsának tartották a jelenséget, aztán érdeklődését a mérnököknek továbbítva azt a hivatalos választ adta a cég, hogy “ne fordítsd a kamerát a fényforrás felé. A bíbor színű becsillanás a képen része az iPhone5 kamerájának normál működésének.”

Tényleg ne fordítsd a fénnyel szembe
Nem védeni akarom az Apple válaszát, de azt hiszem, hogy minden kezdő fotós tankönyv és fényképezőgép használati útmutató egyik első tanácsát idézte az Apple. Fotográfiai alapelv ugyanis, hogy Nappal (és egyéb fényforrással) szemben nem fényképezünk. A fényforrás szerepe, a fényképezésben, hogy megvilágítsa a fotótémát. Ezért mindig lehetőleg a hátad mögött, de minimum oldalt legyen, hogy minél jobb legyen a fotótéma megvilágítása. Ennyiben azért nem teljesen hülyeség az Apple tanácsa.

Azért mégis érdekes
Persze azért jobb esetben tovább tanulja az ember a fotózást, és hamar túllép ezen az első leckén. Én is szeretem az ellenfényes fotókat, és ha valaki tudja is, hogy mit csinál a fényképezőgéppel (vagy éppen a mobiljával), akkor eszembe sem jutna lebeszélni, hogy ellenfényes képeket készítsen.
Sőt évek óta egy olyan kép a hátterem az iPhone-on, amihez direkt álltam egy baromi nagy spot lámpával szembe, és elég sűrűn készítek ellenfényes fotókat is. Az meg inkább a véletlen és saját szokásaim miatt van, hogy általában nem a telefonommal követem ezt el.

Ennél már csak az érdekesebb, hogy az előző, iPhone4s modellnél nem volt ilyen jelenség. Persze lehet, hogy tényleg a zafír frontlencse okozza a gondot. Sőt az sem kizárt, hogy az Apple fejlesztői és tesztelői annyira tiszteletben tartják a fent idézett fotózási alapszabályt, hogy meg se fordult a fejükben, hogy ellefényes helyzetben teszteljék az új készüléket. Ez persze csak magyarázat, nem megoldás a problémára.
Azt is megkockáztatom, hogy a vásárlók többségét nem is nagyon fogja talán érinteni ez a jelenség. Viszont ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Flickr statisztikája szerint az iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép, és hogy sokan használják, akik előszeretettel alkotnak mindenféle kreatív képeket – amiknél az sem ritka, hogy ellenfényben fotóznak vele – nos a hír aggasztó. Bár az Instagram felhasználók körében népszerű mindenféle effekt szűrők alkalmazása a képeken, így lehet, hogy ezt is csak egy újabb effektnek fogják tekinteni, amit bizonyos szűrők eltüntetnek, míg mások kiemelnek, átszíneznek.

Azért kezd érdekelni, hogy élőben és élesben próbálva milyen is az iPhone5…

Te mit gondolsz a jelenségről?

Kiegészítés: nemrég a kezembe került egy iPhone5 tesztelésre, úgyhogy elkezdtem vele saját tapasztaltokat gyűjteni. Ha már lesz mit, akkor megírom. A becsillanás jelenséget eddig még nem sikerült produkálnom. Karc eddig nincs a készüléken.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!