Kitiltottak a Tumblrről – nem értem, hogy miért

Mindenféle tájékoztatás, vagy irányt mutató indoklás nélkül törölték addigi, egyre több követőt vonzó Tumblr accountomat. Az okát nem igazán értem, az indoklást mégkevésbé. Egy kísérlet nem várt eredménnyel zárult, de nem tudom mit kezdjek az eredménnyel.

Mióta megjelent az írás, tervezett karbantartás miatt leállt a Tumlr rendszer, de az esetemben nem erről van szó, még előtte történt minden, amiről írok – a válaszuk is.

Egy kísérlet végetért
Kíváncsiságból regisztráltam, hogy megtudjam, miért népszerű a Tumblr sokak körében, meg persze, hogy megismerjem egy újabb (mikro)blog rendszer Működését, előnyeit, hátrányait. Ez utóbbit nem várt mértékben sikerült. Magát a tényt (nem tudom, hogy egyáltalán beszélhetünk-e tudatos döntésről, vagy valami programozott esemény az oka) értem, akár el is tudom fogadni. Főleg mivel az se változtat semmin, ha nem fogadom el.

Ugyan minden eseményről, új követőről, válaszról, megosztásról kaptam a Tumblr mikroblog rendszertől értesítést, arról mégsem küldtek egy sort sem, hogy törölték az oldalamat, és a fiókomat úgy ahogy van. Pedig ugyanaz az üzenetküldő automata gondolom ezt a levelet is ugyanolyan közönnyel és legalább ennyire automatikusan meg tudta volna írni.
Úgy jöttem rá, hogy nem sikerült az egyik böngészővel belépnem. Azzal, amelyik a Tumblrre mindig be volt jelentkezve. A másikkal próbálkozva pedig bejelentkezés után “végre” megtudtam, hogy törölték a fiókomat.

Mivel ebből a tájékoztatásból sem tudtam. Meg sokkal semmivel többet, érdeklődtem az ügyfélszolgálat címén. Elég gyorsan válaszoltak is, csak a válasszal nem tudok mit kezdeni. Nyelvtanilag értem, csak az értelmét nem találom. Főleg mivel olyan cselekedetek elkövetésével vádol, amiket nem csak szerintem nem követtem el, hanem az általuk hivatkozott emlegetett szabályzat nemhogy nem definiál,mmég csak nem is használ:
“We’ve terminated your Tumblr account for spam or affiliate marketing. Per the policies you agreed to when creating your account, Tumblr prohibits such activity.”
Miért bosszant az eljárás?
Maga a tájékoztatás nélküli törlés is dühítő. Nem csak stílustalan, de okulni is elég nehéz belőle így, hogy fogalmam sincs, mit kifogásolnak.
A sok relatív, de hogy egyre többen követtek ott is, az arra utal, hogy amit publikáltam az, inkább érdekelt embereket, mint zavarta őket.
A figyelmeztetés nélküli törlés pedig nem csak arra nem adott módot, hogy mondjuk elbúcsúzzak a követőimtől, vagy tudássam velük, miért tűnök el az éterből Internet azon szegletéből. Ugyanígy nem adott lehetőséget például arra sem, hogy lementsem a tartalmat, amit esetleg hasznosnak, vagy értékesnek tartanék abból, amit rájuk bíztam. Ami alkalmasint akár értékes szerzői tartalom is lehetne (nem hiszem, hogy az volt), és aminek a hiánya elvben akár szegényebbé is tehetné az Internet (és a Tumblr) kínálta tartalmat. Ezzel pedig egy érdekes megközelítéssel gazdagították nézeteimet a digitális enyészetről, ami a (kizárólag) online világban tárolt dolgainkat fenyegetik. De már az enyhítené az elégedetlenségemet, ha legalább kigyűjthettem volna azokat, akiket addig követtem a Tumblren, hogy a jövőben akár csak külső olvasóként követhessem, ki mit ír, és legalább hiányolhassam őket, ha velük is hasonló történik egy nap.
Ezek után meg nem tudom, hogy van-e még értelme bármilyen szinten foglalkozni a Tumblrrel. Regisztráltam az éjjel egy új fiókot, és egy pár ismerőst el is kezdtem követni vele – mivel ez a legegyszerűbb módja az érdekes tartalmak követésének. De hogy bármit is érdemes-e ezek után feltenni a Tumblrre, abban elég alaposan elbizonytalanítottak.
Te mire/hogyan használod a Tumblr-t, és mit tennél a helyemben?

Oszd meg az ismerőseiddel és iratkozz fel a blog hírlevelére! Ne maradj le az újdonságokról!

Címkék