Meghívtak a Goldenblog díjátadójára

Őszintén meglepődtem, mikor megláttam a leveleim közt egy meghívót a Goldenblog verseny hivatalos eredményhirdetési partijára. Bevallom, nem tudom elmenjek-e.

A szervezők még nem végeztek a kategóriák eredményhirdetéseivel, így egyelőre csak a közönségszavazás eredményeit lehet tudni, ahol elég jól szerepelt a blogom – persze ez az olvasók érdeme is, nem csak az enyém. A döntősök szakmai zsűri által összeállított listája, egyelőre titok mindenki előtt. Viszont a verseny tavalyi menete alapján tudható sejthető, hogy a díjátadó rendezvényre a zsűri által kiválasztottak kapnak meghívót. Hacsak nem változott a rendszer, vagy nem történt valami véletlen hiba. Ezért lepett meg, hogy meghívót kaptam.

Egyelőre töröm a fejem, hogy elmenjek-e. Úgy gondolom, hogy a közönségszavazásban bárki részt vehet, és a közönség bárkinek bizalmat, vagy éppen elsőséget szavazhat, ha úgy látja jónak. Még akkor is, ha szakmailag, tartalmilag, vagy akármilyen szempontból netán még a kategóriában sincs annak helye. Viszont a szakmai értékelést illetően maximálisan egyetértek Hernádi Levente tavalyi soraival, amiket magamra vettem – annál is inkább, mert az én blogom is megemlíti benne – és idén is emlegettem a szavazás kezdetekor.
Az én blogom lehet népszerű, bízom benne, hogy tartalma értékes is, de a fentiek miatt sem hiszem, hogy a zsűri engem fog választani. Mégkevésbé hiszem, hogy helyes döntés lenne, ha így tennének, mivel a blogom nem fotóblog a kifejezés klasszikus értelmében (bár egyre több képem töltöm fel, és törekszem is rá, hogy legalább részben közeletjen a blog a fotóblogokhoz – de semmi esetre sem az), és ezért nem is érdemlem, hogy ilyenként díjazzanak.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a fotóblog kategória zsűrijének 2/3-ával (akárcsak a hivatásos fotós szakma 2/3-ával – még a gyakran kritikus hangvételű írásaim ellenére is) jóban vagyok. Bár a zsűri tagjaiban is és bennem is van annyi szakmai és etikai tartás (meg elfoglaltabbak is vagyunk annál mindannyian), hogy fel sem vetődik, hogy a blog díjazásáról beszélgessünk, de azért mégis csak furcsán veszi ki magát, ha a barátai ítélnek oda az embernek valamilyen díjat. Emiatt is örültem jobban annak, hogy tavaly nem a fotóblogok közt versenyeztem, hanem a szakértői blogok közt.

Úgy érzem tehát, hogy a Goldenblog eredményhirdetési partin nem sok keresnivalóm van. A svéd asztalos büfé meg nem vonz a sajtótájékoztatókon sem. Bezzeg ha gasztroblogger lennék. Vagy ha az újságíróknak ahhoz a bizonyos – nem túl népszerű – kasztjához tartoznék, akik (csak) a kaja miatt járnak sajtóeseményekre….de ez egy külön történet. Ezt is meg kéne már írnom valamikor.

Kiegészítés: mint kiderült, a közönségszavazás első tíz helyezettje kapott meghívást. Így mindjárt értelmet nyer a dolog.
Egyébként elmenni is érdemes volt, sokan voltak az ismerősök, jó társaság gyűlt össze és nem csak a blogokról lehetett beszélgetni velük.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!