Újabb 5D mk III rémhír: lassú SD aljzat

Lassítja a CF-et is az 5D mk3 SD foglalata
Fotó: Jeff Cable

Alig hogy lecsengett az 5D mark III fényszivárgási problémája, Máris újabb hibáról írnak a lapok. Állítólag az új Canon gép nem csak lassabban írja az SD kártyákat, de az SD sebességével lassítja a CF memóriakártyák írását is.

Az angol fotós, Jeff Cable blogja nyománPhotography Bay, a Canon Rumors és a PetaPixel is megírta, hogy az új 5D Mark III kártya aljzatai elég érdekesen működnek. Jeff azt tapasztalta, hogy jobban jár, ha nem tesz egyáltalán kártyát az SD kártyahelyre. Tapasztalatai alapján ugyanis míg a CF aljzat a leggyorsabb UDMA7 szabvánnyal készült, az SD aljzat legfeljebb csak a szabvány szerinti alap sebességre képes. Ami ennél is aggasztóbbnak tűnik, hogy a CF aljzat írási sebességét is korlátozza a gép. Akármilyen kártyát tesz is az SD foglalatba, utána a nagyobb sebességre képes CF aljzat sem használja ki a csatolófelület és a kártya által elvben lehetséges sebességét, csak a lassabb SD kártya sebességével menti le a képeket a puffer memóriából.

Ez azt jelenti, hogy hiába tesz 600x sebességű kártyát az SD és a CF kártyahelyre is, a legnagyob elérhető írásai sebesség mindkét kártya esetében csak 133x-os lesz. Ugyanakkor, ha az SD kártyahelyet üresen hagyja, akkor a CF aljzat képes kihasználni a kártya maximális sebességét.

Mint a blogger összefoglalja: “miért használnék egy 20MB/s sebességű kártyát, ha használhatok 60MB/s vagy akár 90MB/s sebességet is, ha nem teszek a gépbe csak CF kártyát?”

Hozzáteszi, hogy mindennek csak akkor van jelentősége, ha valaki sportot, vagy egyéb hosszú sorozatokat igénylő témát fotózik. Egy átlagos stúdió, vagy riport fotózás során ennek nincs igazán jelentősége, csak komolyabb képmennyiség esetén. A gyors kártyák pedig még ekkor is jól jöhetnek a képek letöltéséhez. Viszont amiatt igen szomorú a jelenség, mert így bármilyen lassúbb SD kártya (pl. EyeFi kártyák) használata lelassíthatja a CF írásai sebességét is, függetlenül attól, hogy mondjuk a lassabb kártyára csak kisebb felbontású JPG képeket mentünk. Ráadásul ez a probléma szinte biztosan hardveres természetű, ami azt is jelenti, hogy egy firmware frissítés aligha fogja orvosolni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!