Komoly diszkrimináció a következő World Press Photo pályázaton

Elindult a nevezés, a világ legrangosabbjai közé tartozó World Press Photo pályázat szervezői közzétették a 2011-es évben készült sajtófotók számára kiírt pályázatot. A kiírásban azonban komoly diszkrimináció nyomai fedezhetők fel.

A 2011-es évben készült képek számára kiírt pályázat a hagyományokat követve (kicsit furcsa mód) a World Press Photo 2012 nevet viseli, hiszen a névben jelzett évszám mindig az eredményhirdetés és a világjáró kiállítás idejének évszáma, míg a képanyag mindig az előző év terméséből kerül ki.

Nevezés:
A nevezés a korábbi évekhez hasonlóan a pályázat weboldalán keresztül lehetséges, ahol 2012. január 6-ig lehet hozzáférést igényelni, a képek leadására pedig 2012. január 12-én éjfélig van idő (közép-európai idő szerint).
Nevezésre és a képek leadására, valamint a részletes kiírás megtekintésére a pályázat hivatalos honlapján van lehetőség.

5000pixel

Minimum 5000 pixel hosszú oldal?

Felbontás
Érdekes újdonság az kiírásban szereplő minimális felbontási követelmény. Nem ennek puszta léte furcsa, hanem a megadott méret. A pályázatra beküldhető legkisebb felbontás 5000 pixeles hosszú oldalú kép. Ez hozzávetőleg 16 megapixelt jelent, ami szokatlanul nagy felbontás, és indokolatlannak tűnik ez a követelmény, pláne egy olyan pályázaton, ahol előző évben számítógépes screenshotokat emlegettek a díjazottak között. Ezzel a kitétellel nem csak az egyre népszerűbb, és tavaly több kategóriában is előforduló (sőt a POYI-n díjazott) mobil fotókat zárja ki idén a kiírás, hanem valószínűleg a tavaly nagy port kavart Street View fotókat is. Bár 5000 pixel szélességű monitort lehet, hogy könnyebb találni, mint ekkora képet készítő fényképezőgépet. Ugyanígy kizárják a Magyarországon még viszonylag sok fotós által használt régebbi fényképezőgép modellek tulajdonosait (akik között több korábban World Press Photo díjat nyert kolléga is akad), de még az újabb gépekkel is kihívás teljesíteni ezt a követelményt.
Különösen, mivel a minimum 5000 pixeles hosszú oldal kövtelményt még a Canon EOS 1D család 16 megapixelesként nyilvántartott mark IV jelű tagja sem teljesíti (legnagyobb felbontása mindössze 4896 x 3264), ami ma a kategória csúcsának tekinthető felbontásban. A Nikon táborban legelterjedtebb profi gépek (D3, D3s, D700) pedig mindössze 12 megapixeles felbontásúak (4256 x 2832), így messze elmaradnak az 5000 pixeltől. Míg a 20 megapixel feletti gépek (1Ds mk3, 5D mk2, D3X) jellemzően elég lassúak a legtöbb sportfotózáshoz és gyakran riporthoz is. Ráadásul zömében ezek árfekvése (5D mk2 kivétel) sem teszi túl gyakorivá a terepen, de még ha elő is fordul egy-egy fotós eszköztárában, az egyébként kiváló kép még mindig jó eséllyel készülhetnek a legjobb képek egy másik, gyorsabb, de kisebb felbontású géppel. A kritériumnak nagy felbontással már éppen megfelelő, újabb kiadású gépek az alacsonyabb kategóriában (Canon 60D, 7D) pedig viszonylag ritkák a legtöbb szerkesztőségben. A tavalyi Magyar Sajtófotó Pályázaton használt fényképezőgépek statisztikája szerint ugyan az 5D mark II a legnépszerűbb Canon gép volt, viszont ennek gyakorisága is csak kicsi, a pályázatra beadott összes képnek mindössze kb 12%-a készült ilyennel (az összes kép 48%-a készült Canonnal és ennek csak 26% a leggyakoribb Canon géppel, az 5Dmk2-vel).
Marad tehát a képek számítógépen történő felméretezése, ami viszont rögtön etikai aggályokat vet fel az utómunka folyamatban, illetve rögtön az első lépcsőben egy minőséget befolyásoló tényezővé válhat.
A World Press Photo szervezői módosították a kiírást, így minimum 3000 pixel hosszú oldalú képekkel lehet pályázni. Ezek szerint felülbírálták korábbi döntésüket.

 

Feldolgozás
Nem sokban változik a pályázat kiírásának az a része, ami az engedélyezett műveletekre vonatkozik, és amelynek megsértése miatt már kényszerültek képek kizárására eredményhirdetés után: “Tilos a kép tartalmát megváltoztatni. Csak a szakma általános szabványainak megfelelő beavatkozás eszközölhető a képeken. Ezeknek a szabványoknak legfőbb érvényesítője a zsűri, melynek jogában áll a fényképezőgép által készített eredeti, feldolgozatlan képeket, vagy a scannelés alapjául szolgáló negatívot/diát a bekérni.”
Továbbá “Csak szóló képeket fogadnak el. Montázsok, és többszörös expozíciók nem nevezhetők. Azokat a képeket, amik keretet, hátteret, vagy más effektet kaptak, diszkvalifikálják. A képeken nem jelenhet meg sem a fotósnak, sem az őt alkalmazó ügynökségnek, vagy kiadványnak a neve.”

Te nevezel a pályázatra? Egyáltalán megfelelne a képeid a felbontása?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!