Bréking: Változott a World Press Photo kiírása

World Press Photo 2012

A World Press Photo pályázat szervezői rájöttek, hogy eltúlozták az eredeti kiírás követelményeit, így módosították, hogy jobban megfeleljen a sajtófotóban használt profi fényképezőgépek valós lehetőségeinek.

Nemrég kaptam választ a pályázat kiíróitól a módosításról. Mint azt korábban megírtam, a 2012-es World Press Photo pályázat kiírásában 5000 pixel hosszú oldalt vártak minimális felbontásként, ami messze több, mint, amit a sajtófotóban leggyakrabban használt Canon és Nikon gyártmámyú fényképezőgépek képesek produkálni.
Egyelőre csak a pályázat hivatalos honlapján írták át a minimális felbontást, a részletes kiírásban még mindig a korábbi felbontás szerepel. Gondolom idővel ezt is javítani fogják majd (természetesen jeleztem is nekik).

5000to3000pixelA problémán – amit nyilván nem csak én jeleztem nekik – úgy fest, hogy a szervezők is elgondolkodtak. Azt a választ kaptam tőlük, hogy a kiírásst módosították, így a minimálisan elvárt felbontás 3000 pixeles hosszú oldal lesz. Ez nem sokkal több a tavalyi Magyar Sajtófotó Pályázaton elvárt 5 megapixeles felbontásnak, és amit még a régebbi fényképezőgépekkel dolgozó fotósok is nagy valószínűséggel képesek teljesíteni.
Ez a kb 6 megapixel az elmúlt években is elegendő volt a kiállítás nagy méretű nyomatainak elkészítéséhez, ugyanakkor hasonló eséllyel kizárhatja a Google Street View screnshotokat, mint a nagyobb felbontás. A mobil fotók kizárása már kérdésesebb, mivel a mobiltelefonok felbontása rohamosan nő, illetve annak is nagyobb az esélye, hogy fotográfiailag értékes és értékelendő képek születhetnek mobillal, mint screenshotokkal. Bár Damon Winters iPhone fotói nem a World Press Photo pályázaton nyertek, hanem a tavalyi POYI-n.

A technikai akadály tehát már jobbára elhárult a nevezés elől. A kérdés most már (nagyon helyesen) csak az, hogy tartalmi és szakmai szempontból megfelelnek-e a képek a zsűri elvárásainak.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!