Megváltozik a World Press Photo szabályzata

WorldPressPhoto2014A korábbi években több vitát is kiváltott néhány a World Press Photo pályázaton díjazott kép, volt hogy díjazott fotót kellett utólag kizárni manipuláció miatt, ezért idén megváltoztatják a szabályokat. A változások első sorban a megengedett beavatkozások mértékét fogják érinteni.

A British Journal of Photography számolt be róla, hogy a pályázat szevezői azzal kezdték a jövő évi megmérettetés előkészületeit, hogy a zsűri elnökének bejelentésével együtt új szabályok bevezetését is jelezték.

A pályázat igazgatója, Michiel Munneke azt mondta, hogy megvizsgálták a pályázat lebonyolítását és megváltoztatják a lebonyolítás menetét, hogy még a zsűrizés során megvizsgálhassák a képek bevatkozás mentességét és ezzel átláthatóbb és még hitelesebb legyen a verseny. A további részleteket a pályázat kiírásával együtt teszik majd közzé. A képek beküldése decemberben indul és január közepéig lehet majd nevezni.

Fotó: Sophie Knight

Fotó: Sophie Knight

A 2014-es World Press Photo pályázat zsűrijének elnöke a VII ügynökség egyik alapítója, Gary Knight lesz. Szerinte “a pályázat minden évben igyekszik alkalmazkodni a gyorsan változó média piachoz. A díj megalapítása óta annak puszta definíciója is rengeteget változott, hogy mi is a média és mi egy fotó.”

Az idei pályázat képeiből rendezett kiállítás még látható a Néprajzi Múzeumban, olvasd el a Spottr stábjának megnyitójáról írt gondolataimat.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!