Mi lesz veled hét képei? – az Index megszűntette

IndexHetKepei

Hét képei utoljára az Indexen

Úgy tűnik megszűnhet az Index nyitó oldaláról még tavaly eltűnt, sőt azóta nem is frissülő Hét Képei válogatás. Eddig rendre a nyitó oldalon kapott helyet, és hétről hétre szorgosan próbálta képekben összegezni a világ – és benne Magyarország – sajtó eseményeit. A válogatás jobbára az MTI és nemzetközi hírügynökségek, valamit a lap saját fotósainak képeiből állt össze, és minden képkockája általában elég jól megragadta a történések lényegét.

Bár a laptól nem válaszoltak rá, hogy vajon mi lesz a projekt jövője, vagy hogy mi lehet a megszűnés kiváltó oka. Annyi biztos, a főoldalról leszedték, és a tavalyi 41. hét, vagyis 2009 október óta nem készült újabb heti képes összefoglaló. Pedig azóta nem csak 2-3 hét telt el. Ami ennél is furcsább, hogy miközben nem frissül a rovat új válogatással, a keresési oldalon még elérhető a linkje, büszkén hirdetve a hónapokkal ezelőtt legfrissebbnek számító, de már csak utolsónak nevezhető anyagot. Talán elfelejtették, hogy itt is kint volt. Talán csak azért hagyták itt kint, mert aki a keresést használja a főoldali címek böngészése helyett az valószínűleg úgyis archív dolgokra számít, így itt még a régi válogatás is elfér.

Most az Index alsó részén az IndaFotó és az Index egyes fotó válogatásai vegyesen szerepelnek, jobbára valamilyen tematikus összeállítás, vagy olykor egy kényszerű galéria. Az IndeFotó bevonása pozitív, mert így az önkéntes közönség is komolyabb megjelenési lehetőséget kap az Index főoldal által, bár képeikből tényleges válogatás, és galéria mint olyan nem készül, csak egy kulcsszavas szűréssel mutatja az adott témakörbe tartozó összes képeket ömlesztve. Másrészt lehet spórolni a hírügynökségi anyagok költségeivel a hírek illusztrálására (bár kétlem, hogy az Index ne általánydíjas előfizető lenne minden hírügynökségnél), vagy a nagyobb horderejű tematikus válogatásokra (mint például a Haiti katasztrófa volt).

A jelek szerint az Internetes fotó dömpingben egyre kevesebb az igény, vagy forrás a sajtófotó válogatásokra. Ezt tűnik igazolni a Fotós Szem folyóirat megszűnése is.

Kiegészítés: az Origo fotórovat oldalának 2012-es megújulásakor újraélesztette a hét képei válogatások hagyományát, és képszerkesztőik hétről-hétre mazsoláznak az elmúlt hét saját és hírügynökségi fotó terméséből.

Frissítés: 2013. május 30-án véletlenül néztem rá, hogy mi újság az Index Hét képei táján. Már a korábbi válogatások sem voltak elérhetők, de miután ezt egy aktuális posztban megemlítettem, gyorsan javtották, így legalább a régi válogatásokat el lehet érni (érdemes nézegetni, ha nosztalgiázni szeretnél). Örülök, hogy nem lett ez is a digitális enyészeté, mint annyi minden a weben. Kár, hogy továbbra sincs folytatása – legalábbis az Indexnél, viszont a HVG és az Origo következetesen tovább viszi a hagyományt.

Te mit gondolsz a hét képei válogatásokról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!