Megújult a Stop hírportál megjelenése

StopHU-ujDesign

Régi és új dizájn egymás mellett

Jellegében hasonló maradt, mégis jócskán átalakult, új dizájnnal várja látogatóit a Stop.hu hírportál. Színvilága és megjelenése nagy vonalakban nem változott, de az apróbb részleteket átdolgozták.

A Stop főszerkesztője Lenkei Gábor azt írja a dizájnváltásról “Az oldal szerkezete – kisebb módosításoktól eltekintve – változatlan maradt, hogy a megszokott módon lehessen navigálni a rovatok, cikkek között. […] Rovatokat vontunk össze, és ha valaki a fejlécre pillant, új rovatcímekkel is találkozik. Ezzel is a jobb tájékozódást igyekszünk segíteni. Jelentős tartalmi változásokat is tervezünk.” Vezércikkét pedig azzal zárja “Hogy is mondta a görög bölcs? Nem kattinthatsz kétszer ugyanarra a site-ra!”  Nem kizárt, hogy igaza lehet – kérdés, hogy ezt ki hogy értelmezi. Szerintem az eredeti görög idézet a folyóba lépéssel valahogy kifejezőbb – nem utolsó sorban kevésbé félreérthető is.

StopHUfotoVideo

Elrejtették a fotógalériákat és a videókat

Háttérben a galériák
Az új arculat jócskán eltér attól az irányvonaltól, aminek szellemében nemrég megújult a Magyar Nemzet és korábban az Origo oldala is. A konkurensek rendre épp hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a képes tartalomra, jobban hangsúlyozzák már meglevő képes anyagaikat, és igyekeznek minél többet nyújtani a képeket (is) szerető olvasóknak. Ez különösen a MNO esetében jelentett szembetűnő változást, mivel ők látványosan újabb ügynökségi forrást is bevontak, hogy tovább javítsák az oldal fotó kínálatát, saját galériák mellett ügynökségi képekből is készítenek galériákat, sőt szinte egyediként önálló nap képe rovatot is indítottak.

StopHUujDizajnFotoVideoRovat

Fotó-Videó rovat egybe olvad

Ezzel szemben a Stop éppen ezen a téren karcsúsít. Nemhogy hangsúlyoznák, és minél feltűnőbbé tennék képes anyagaikat, inkább még az oldalsávból is teljesen eltűnt a legfrissebb képes és videó anyagokat ajánló rész. Ezt a rovatot rendkívül visszafogottan már csak egy szöveges link említi a főoldalon, ami az egyesített fotó-videó rovatra juttatja el, akinek sikerül ezt a linket észrevenni. (Kiegészítés: pár héttel a dizájnváltás után megjelent az oldalon a képek és videók ahánlója).
Az pedig legyen a Mac felhasználók problémája, hogy OSX alatt a galéria oldal görgetése hibásan működik (Safari és Firefox alatt is), amilyen hibát még egy oldalon sem láttam eddig. Azt pedig csak remélni tudom, hogy a szerver oldalon eddig alkalmazott videólejátszó megoldást lecserélték, mert korábban az is körülményes volt Macen – nekem régen sikerült megoldanom ezt a problémát, így már nem tudom ellenőrizni.

StopHUujDesign-fotoVideo-rovat

Fotó és videó anyagok vegyesen

Képek és videók vegyesen
Ha a parányi linkkel sikerül valakinek a képes anyagok eldugott gyűjtőhelyére bukkannia, itt ömlesztve találja a lap összes álló és mozgó képes anyagát. Bár kétlem, hogy a tömeg eddig tévézni járt az oldalra, és a galériák is aligha tartoztak az oldal ismertségét kivívó tartalom típusba. De most sikerült még hangsúlytalanabbá tenni az oldal ilyen tartalmait, amit persze az sem nagyon színesít, hogy a lap kizárólag az MTI ingyenes képeit használja, amikkel egymillió más hírportálon is találkozunk. Saját képek pedig szinte csak a galériákban vannak. Kivéve persze apornó erotikus képeket, mert azokat gondolom inkább az Interneten szokták “találni”.

A hangzatosan megválasztott címeikben ugyan rendre ott a fotó vagy videó szó, és a kiemelt anyag közepén is jól látható a videóknál szokásos lejátszó gomb, vagy az eddig máshol nem nagyon látott fényképezőgép piktogram. Alattuk a cikkek listájában mégis könnyen elveszti az ember, hogy melyik anyag képgaléria, és melyik videó. Az anyag ismertetője melletti apró bélyegképek pedig nem sokat segítenek benne, hogy az ember ellenállhatatlan késztetést érezzen megnézni azokat, gyakran komoly fejtörést jelent megfejteni vajon mi lehet az apró képen.

StopHUujDesign-photoMissing

Képek csak nyomokban

Nyomokban képeket tartalmaz
Külön mókás látvány, hogy az egyes rovatokon belül teljesen ötletszerű, hogy melyik hír mellett látszik kép. A kiemelt anyagoknál legalább elfoglalja a szöveg a hiányzó kép helyét, így nem olyan szembetűnő a kép hiánya. Viszont alább a hírek listájában következetesen kimarad a képek helye, ami a rendszertelen sorban igen furcsán tud festeni.

StopHUujDesignErotika18+

Erotika 18+

Az erotika fontos – de ennyire?
Egyetlen hangsúlyos képajánló rész maradt a főoldalon. Ez nemes egyszerűséggel csak 18+ névre hallgat, tartalmát nyomatékosítva minden ajánló képen feltüntetve a 18+ jellegzetes karikáját. Sőt, ha valamelyik aloldalra kattintunk, a 18+ ajánló akkor is hivalkodik az oldalsávban, nehogy valaki elfelejtse megnézni a napi nőadagot jelentő képeket.
Érdekes, hogy ha valaki közvetlenül a 18+ rovatba lép, akkor kihagyhatja a köztes korhatáros tartalom figyelmeztetést, ami az oldalon levő linkre kattintva megjelenik. Így aki gyakran akarja ezt az oldalt látogatni, mentse el gyorsan a megfelelőt a könyvjelzők közé!

A felnőtt tartalom tálalása ugyanakkor elég gyerekes lett. A “durvább” pornográf képein, ahol a modell intim részei látszanak, és már éppen megbotránkozásra adna okot, kap egy-egy Stop logót imitáló nagyítót. Ezzel eltakarva a nemi szerveket, és egycsapásra elsöpörve nem csak a válogatás igényességét, hanem a felnőtt tartalom komolyságát is. Persze valamit kell a helyzettel kezdeniük, hogy megmaradjanak komoly híroldal, és ne silányuljanak egyszerű pornó lappá. De talán ezt inkább válogatással és igényes képanyaggal kellene elérni, nem a kínos képek komolytalan takargatásával.

StopHUujDesign-mediaAjanlat-regi

Kissé elavult a média ajánlat

Fórum és kommentek a süllyesztőben
Teljesen kimaradt az új dizájnból a korábbi fórum, ami nekem nem annyira hiányzik. A rendszeres látogatóik viszont nyilván hiányolják, mivel így nem csak az oldal köré szerveződött közösségi életük, de egymással váltott kommentjeik is áttekinthetetlenebbé váltak. Az ezeket a változásokat kifogásoló kommentek pedig rendre nyom nélkül eltűnnek a cikkek alól, persze az kizárt, hogy a moderátorok törölték őket, hogy így erősítsék a megingott olvasói hűséget. Már csak azért sem hiszem, hogy a moderátorok serénykednének, mert a fórummal együtt eltűnt a fórum szabályzat is, ami definiálja moderálási jogkörüket.

Van ami nem változott
A lap – más bulvár lapokhoz hasonlóan – ugyanúgy igyekszik hangzatos címekkel operálva minél több olvasót szerezni, mint korábban. Nem változott jelentősen a főleg belpolitikára és bulvárra koncentráló témaválasztás sem. Ugyanígy változatlan maradt az oldal alján levő linkről letölthető 2010-es média ajánlat. Ebben az én kedvencem az időjárás-boksz kifejezés, ami néha x-el is szerepel, de így dizájnváltás után érdekesen mutatnak a régi oldalszerkezetről készült képek is. Ezek kissé idejét múlva mutatják be az oldal felépítését, annak egyes – sok esetben az új dizájnban már egyáltalán nem is létező – részeit, azok jelentőségét, a hozzájuk kapcsolódó hirdetési lehetőségeket, és ajánlatokat.

Te mit gondolsz a Stop.hu átalakításáról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!