Megújult a Magyar Nemzet weboldala

MegujultMNO

Új MNO címoldal

Már épp ideje volt a jó öreg MNO felújításának, és ezzel most talán a legkellemesebb megjelenésűvé – hogy azt ne mondjam legtrendibbé – vált a nyomtatott lapok weboldalai közül. Te mit gondolsz róla?

A hétvégén egy kolléga kifejezetten felhívta a figyelmem az akkor még csak közelgő változásra. Amit nem csak megnézni, de emlegetni is akartam, de aztán kiment a fejemből. Szerencsére az Origofoto felhívta rá a figyelmet, akiknek ezért most is köszönettel tartozom érte.

MegujultMNO-Galeria

Nagy és színes MNO képgalériák

Tetszik
Részletekbe menően sem kritikát, sem dícséretet nem akarok zengeni róla. Van, ami tetszik az új dizájnban, és van ami nem. Nézze meg mindenki magának, és döntse el, hogy tetszik vagy sem, ha más színben jobban tetszik színezze át alul, és ha a tartalom nem tetszik, talán írja meg a szerkesztőségnek, hátha örülnek az olvasói visszajelzéseknek.

Nekem egyébként tetszik a főoldalon linkelt Színes rovat – már csak azért is, mert a nyomtatott Magyar Nemzet ugye maradian hagyományörzően fekete-fehérben jelenik meg. Sőt a print lapban még a színesben nyomott oldalakon is csak a hirdetés színes, a képek még véletlenül sem. Szintén tetszik a főoldalról elérhető nap képe válogatás, és persze a galériák is. Tetszik, hogy ilyen hangsúlyos képeket használnak az új oldalon, méginkább, hogy – szemben a régi MNO dizájnnal – jó sokat, nagyban és színeset.

Természetesen az is tetszik, hogy  már nem csak saját fotósaik anyagaiból készítenek galériákat, hanem külföldi témákból is.

MegujultMNO-GaleriaKep

Saját kolléga nevét azért kiírják

Forrás és szerzői jogok
Sajnos úgy látom, már nem csak saját fotósaik nevét felejtik el feltüntetni (amit korábban ha megtörtént – és esetleg szóvá tettem – azért legalább javították). Az új oldalon rendre előfordulnak képek forrásmegjelölés nélkül. Hol cikkbe szúrva szólóban, hol egyenesen galériában.
Már épp írni akartam, hogy még véletlenül sem hiszem, hogy ezt azért tennék, nehogy kiderüljön, hogy lopták találták az Interneten. Csak épp ekkor futottam bele egy olyan képbe, amiről irtó rondán vágták le az eredetileg a sarkában díszelgő feliratot, ami nem épp a vétlen találás bizonyítéka szokott lenni – különösen az amerikai szerzőjogi gyakorlatban. Erre azért illene jobban figyelni – mármint arra, hogy a forrást feltüntessék, nem arra, hogy alaposabban tüntessék el az árulkodó nyomokat.

Különösen a galériák képaláírásait hiányolom, meg persze a fotósok és ügynökségeik feltüntetését. Szerencsére úgy fest, hogy ez csak a tablet verzióból maradt ki – remélhetőleg csak azért, hogy minél nagyobb méretben élvezhessük a képeket. A jelek szerint a webes változatban saját fotósaik nevét kiírják a galériák mellé, csak a hírügynökségek munkatársait taszítják névtelenségbe. Általában az ügynökség nevét azért feltüntetik, bár egy-két helyen azért ez is kimarad, és én még akkor is jobban díjaznám, ha mindenhol kint lenne a fotós neve, ha ezt esetleg nem is írja elő ilyen szigorúan számukra az adott ügynökség.

A természeténél fogva egy képes anyagokból álló nap képe rovatban még viszonylag egyértelmű, hogy a képet valószínűleg a szerzőként feltüntetett hírügynökségtől származik. Hiszen a szöveg a képről szól, így jó eséllyel csak a képaláírást fordítja le valaki. Nem egyértelmű viszont a mostani megoldásukból, hogy mi lesz, amikor saját kép, netán olvasói fotó érkezik? Vajon feltűnik-e majd a fotós neve, amit most az ügynökség nevével helyettesítenek (a fotós nevét most is elhagyva), vagy csak annyit írnak oda forrásként, hogy Magyar Nemzet – mint sok helyen teszik egyébként admin néven?
A cikkekbe kerülő képeknél viszont kaotikusabbnak tűnik a helyzet. Lehet, hogy alkalmaznak a képek alatt szöveget, de ilyet nem sikerült találnom. Azoknál az anyagoknál, ahol a szöveg is önálló alkotás (bármelyik saját cikkük),  annak szerzőjét tüntetik fel a cím alatt. A cikkbe szúrt kép pedig forrásmegjelölés nélkül kerül az anyagba, és nem is derül ki róla, hogy ki készítette. Különösen akkor érdekes kérdés ez, amikor több kép van az anyagban, amik nem csak más-más fotóstól, de akár különböző ügynökségektől is származhatnak, melyek mind joggal várnák, hogy őket feltüntessék forrásként.

Megujult-MNO-Szines

Nagy képek a rovat oldalon

Nem tetszik
Nem tetszik, hogy – sok más weboldalhoz és hírportálhoz hasonlóan – egy ilyen sok képet használó oldalon a cikkekbe gyakran nem kerül be az a kép (sem), ami a fő-, vagy rovat oldalon még megjelenik, hogy ezzel is kattintásra buzdítsa az olvasót. A főoldalon tartozik kép a cikkhez, a cikkbe viszont már nem kerül be (és így persze forrásmegjelölést sem kap semmilyen formában, hiszen a főoldal sok képe közt nem férne el, a cikkben pedig meg se jelenik).
Pedig különösen a nyomtatott lapoknál még illene emlékezni rá, hogy a hosszú folyó szöveg ún. pszichológiai könnyítése többek között képek betördelésével mennyire fontos része a szöveges tartalom megjelenítésének. Jó lenne legalább a noymtatott újságoknál figyelni ezeknek a szakmai alapelveknek a továbbörökítésére – ahogy persze az egyéb szakmai és etikai elvekére is.

Zavaró, de minimum furcsa, hogy az oldal egyes részein működik, hogy a kis képek feletti rovat címre (pl. Galériák, Színes, Sport, stb) kattintva megjelenik az adott gyűjtés, és azon belül lehet válogatni a témakör írásai között. Máskor viszont ugyanez nem működik, és kénytelenek vagyunk a kisképekre kattintva egy adott anyagot megnyitni, még akkor is, ha inkább a kategória többi anyaga közt tallóznánk, amit egy anyagot olvasva nem is igen tudunk megtenni.
Konkrét példaként a Színes anyagokon belül megjelenő Galériák doboz fejléce nem kattintható, hogy galériák közt tallózzunk, íg a főoldal ugyanilyen doboza igen. De ugyanez igaz a galériákra a Tablet verzióban már a főoldalon is, míg a Sport, vagy épp más rendesen gyűjtő linkként működik.

Ötletes, hogy a tablet módban választhatunk fekvő és álló elrendezés között, bár az álló módból nem találtam fekvőbe vissza kapcsolót az iPaden, mivel álló módban eltűnik az alsó tablet menü. Ez igencsak zavarna, ha nem rögtön akarnék lapozási módot váltani, hanem csak némi olvagatás után.

Haladnak a korral
Ráfért az oldalra az új dizájn, és öröm, hogy nem csak látványában, hanem tartalmában is sokmindennel gazdagodott, ami eddig nem volt az oldalon. A cikkek tetején, és a lap alján egy sor megosztási lehetőség is helyet kapott, hogy könnyen-gyorsan megoszthassuk, ami tetszik. A lap alján pedig kiemelték a látássérülteket segítő változat, és a különféle okostelefonnal, illetve tabletekkel kompatibilis verziókat is. Bár helyenként érzek még néhány hibát az oldal működésében, egész kényelmesen navigálható tabletről is. Mindenképpen érdemes lapozgatni.

Te mit gondolsz a megújult oldalról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!