100 éve született Chim – David Seymour

DavidSeymour-RobertCapa-photoHenri Cartier-BressonMagnum

David Seymour és Robert Capa – Fotó: Henri Cartier-Bresson/Magnum

Ma száz éve született a Chim néven világhírűvé vált David Seymour, a híres Magnum fotóügynökség egyik társalapítója, Henri Cartier-Bresson és Robert Capa (meg persze Picasso és Ingrid Bergman) kortársa, és barátja.

A 100 éve, 1911. november 20-án Varsóban Dawid Szymin néven világrajött fotós, aki kortársaihoz hasonlóan bejárta a világot, és tudósított annak számos háborújáról. Henri Cartier-Bresson úgy gondolta, “nélküle nem létezett volna a Magnum”, Capa pedig azt mondta róla, “Ő az igazi fotós”.
A Magnum honlapja Judith Friedberget idézi, aki kiegészíti Chim modását, miszerint “csak egy kis szerencsére és az exponáló gomb megnyomásához elég izomra van szükség”. Friedberg szerint Seymournak hozzá kellett volna tennie, hogy “jó szem, szív és hírérzékeny orr is kell, de számára ezek mind adottak voltak, és ez a képein is látszik”.

A Mai Mano Ház blogján számos képével illusztrálva részletesen is írnak magyarul életútjáról, ami hasonlóan érdekes és már majdnem olyan kalandos, mint Capáé volt. A Magnum oldalán pedig megtekinthető hivatalos portfóliója, és életrajza is.

Érdemes olvasni róla és megnézni a képeit!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!