Mégse mindenkit rúgnak ki a közmédiában?

mtva“A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) újragondolja az elbocsátási szándékot egyes munkavállalók esetében és szélesíti a leépítendőknek nyújtandó támogatások körét a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsával (Közszat) kötött megállapodás értelmében – közölte az MTVA kommunikációs igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Szabó László a Közszattal kedden kötött megállapodást ismertetve azt mondta: az MTVA részéről a megegyezés feltétele volt, hogy a szakszervezetek elálljanak a demonstrációktól.

A kommunikációs igazgató közölte: az MTVA újragondolja az elbocsátási tervét azoknak a munkavállalóknak, akik fogyatékkal élő, vagy legalább három gyermeket nevelnek, valamint azon házaspárok esetében is, akik mindketten érintettek a leépítésben.

Hozzátette: legalább 25 millió forinttal megnövelik a leépítendőknek biztosított segélyalapot, ami az eredeti tervek szerint 25 millió forint volt. Tíz százalékkal, bruttó 220 ezer forintra emelkedik az a fizetési korlát, ami alatt plusz egyhavi juttatást biztosítanak, emellett további egyhavi bérnek megfelelő összeget kapnak a nyugdíjhoz közel álló, munkájukat elvesztő munkavállalók, azaz az 51-54 évesek.

Szabó László hozzátette: semmilyen kiegészítő támogatás nem jár azonban azoknak, akiket vezető pozícióból bocsát el az MTVA.
A kommunikációs igazgató arra nem tudott válaszolni, várhatóan hány ember mentesül az elbocsátás alól, mint mondta, az érintettek körét ezt követően tekinti át az alap. Ez a munka várhatóan 30 nap alatt, azaz a végleges elbocsátásról szóló értesítések átadására lezárul – közölte Szabó László.

A közmédiában dolgozó mintegy 3500 munkavállalóból 3000 az MTVA munkatársa. Az alap az elmúlt hónapokban közülük csaknem 2200 ember munkakörét világította át. Az MTVA május 23-án jelentette be a csoportos létszámleépítés tervét a munkaügyi központoknál, majd megkezdte az egyeztetést az üzemi tanácsokkal.

Az üzemi tanácsokkal megkötött megállapodást követően a 2200 ember háromnegyedénél a munkaadó szerződésmódosítást kezdeményezett, 550 munkavállalónak pedig elbocsátásról szóló előzetes értesítést adott át. Az elmúlt napokban az MTVA vezetése a Közszattal folytatott tárgyalásokat, amely a 13 közmédiás szakszervezetből 10-et tömörít.”

Forrás: Ingyen MTI

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!