Hirtelen kirúgta fotósát, Beliczay Lászlót az MTI

Áprilisban még büszkén nézték az MTVA vezetői Beliczay képeit (is) az MTI fotókiállításánFotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Áprilisban még büszkén nézték az MTVA vezetői Beliczay (balról a második) képeit az MTI fotókiállításán
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A közmédia gépezetbe olvasztott Magyar Távirati Iroda október 30-án elbocsátotta Beliczay Lászlót, ahogy a szakmában legtöbben hívjuk egymás közt, Belót. Mint a kolléga elmondta, az okokról semmit sem tud, indoklásként csak annyit mondtak neki, hogy átszervezés zajlik a cégnél, emiatt az MTVA újonnan létrejövő szervezeti egysége nem veszi őt át. Ő megtiszteltetésnek vette, hogy 10 éve a cégnél dolgozhatott és értetlenül áll a helyzet előtt. Azonnali hatállyal mondtak fel neki és még a hónap utolsó napjára jutó munkákat sem kellett elvégeznie, a korábban ráosztott feladatait más kollégákra bízták.

BeliczayLaszlo-Facebook-status-comments

Privát bejelentés a Facebookon

A szakmában sokan találgatnak az okokról, de mindenki tanácstalan. Bár a fotós kifejezetten ki akart maradni az ügyből, aki figyelte a megjelenő képeket, az könnyen kikövetkeztethette, hogy ő volt, akit az Országgyűlési Választások idején Toót Holló Tamás főszerkesztő visszarendelt Orbán Viktor voksolásáról. Az ügy miatt Virágvölgyi István nem sokkal később komoly visszhangot keltve lemondott az MTI fotó rovatának vezetéséről. Azóta eltelt fél év, két másik választás és számos tüntetés is lezajlott, amikről többek közt Beliczay is tudósított. Több más eseményen is fotózta azóta mások mellett Orbán Viktort is, még kormányellenes tüntetésekről sem hívták azóta vissza. Sőt jelen volt ugyan, de kimaradt a miniszterelnök sajtófőnökével, is Havasi Bertalannal elhíresült erdélyi “lefejellek, te pöcs!” botrányból.

Cenzúráz az MTI, vagy a törvényesen működik?
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Megjárta viszont a kijevi Majdan barrikádjait is, ahonnan nem csak az MTI-nek tudósított fotóival, hanem az Magyar Televízió híradójában is bejelentkezett (a videó azóta már nem elérhető sem a közmédia oldalán, sem a Nemzeti Audiovizuális Archívumban). Most mégis szokatlan körülmények között távolítják el a nemzeti hírügynökségtől. Az állítólagos újabb közmédia átszervezésről egyelőre nem tudni, hogy rajta kívül más fotóst, vagy újságírót is érintene.

A történtek után Beliczay kiposztolta a Facebookon, hogy “Aki még nem hallotta volna, állás nélküli fotóriporter lettem, tehát munkát keresek. Az élet szép!”, amit érthető módon senki sem lájkolt, viszont többen kifejezték együttérzésüket. Remélem, mihamarabb talál új munkahelyet.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!