Az Apple frissítette a MacBook Air-t

MacBookAir-useA nap vezető Maces híre, hogy az Apple frissítette a legkisebb laptop családját, amelyikkel eddig is előszeretettel foglalkoztam, így ezt a hírt sem hagyhatom ki. Eddig is úgy gondoltam, hogy a MacBook Air tökéletes választás fotósoknak egy amúgy is nagy és nehéz fotós táskába, a frissítéssel pedig tovább javultak a tulajdonságai.

A MacRumors által vezetett statisztika szerint 273 nappal az előző frissítés után jelent ma meg az Air család legújabb generációja. Ezekbe a gépekbe ezentúl nem csak új, az Intel Sandy Bridge rendszerű i5 és i7 processzorai kerültek be, hanem megkapták a ma piacra került OSX Lion operációs rendszdert is. Nagy örömömre visszakerült az előző Air frissítéssel eltűnt háttérvilágítású billentyűzet is, és kicsit átszabták a termék kategóriákat is. Így a legolcsóbb 11″-os modell kivételével már mindegyik gép alapból 4GB RAM-mal kapható, ami különösen azért fontos, mert ezekben a kompakt kis gépekben nem lehet sem a memóriát, sem a háttértárolót utólag bővíteni. Külön üdvözletesnek tartom, hogy a CTO rendelési ehetőségek között szerepel, hogy a kisebb méretű modellbe is 1.8 GHz órajelű i7 processzor kerüljön, valamint az eddigi 128GB helyett már 256GB a maximális flash háttértár, amivel rendelhetjük.

Megszűnik az alap MacBook család
MacBookAir-backlitKeyboardBár az Apple magyar honlapján még szerepel, minden forrás (pl: Handras, AppleBlog) arról számol be, hogy nem jelent meg új változat az eddig alap kategóriának számító fehér műanyag burkolatú 13″ képernyővel szerelt MacBook szériából. Igazolni látszik a termékcsalád utód nélküli megszűnését, hogy az amerikai Apple honlapon valóban nyoma sincs sem a régi, sem egy új változatnak.

Oda az optikai meghajtó
Valószínűsíthető, hogy a MacBook megszűntetésével az Apple ezentúl a CD/DVD meghajtó nélküli MacBook Air gépeket szánja a kisebb méretű, és olcsóbb gépre vágyó közönségnek. Aki pedig filmnézés, zene hallgatás, vagy archiválás miatt igényt tart az optikai meghajtóra is, az kénytelen lesz valamelyik MacBook Prot választani.
MacBookAir-Thunderbolt-ConnectionsValószínűleg hamarosan megjelennek róla kereskedelmi adatok is, de cseppet sem lepne meg, ha kiderülne, hogy a MacBook Air eladások már eddig is háttérbe szorították az alap MacBook iránti érdeklődést. Nekem nagyon kis túlzással azóta nem volt DVD meghajtóra szükségem, hogy a hárommal néggyel ezelőtti laptopomnak olyat választottam, amibe nem volt beépítve optikai meghajtó. Szerintem ez egy teljesen logikus és várható lépés volt az Apple részéről. Már az első Air gép megjelenése óta készítik elő többek közt más gépek optikai meghajtójának elérésvel, a pendrive-on kiadott operációs rendszer telepítővel, illetve az Internet alapú App Store bevezetésével, és különösképpen azzal, hogy a legfrissebb OSX Lion már innen telepíthető.

Ebben a szellemben eltűnt az optikai meghajtó a MacMini számítógépekből is, ami a legolcsóbb Mac alternatívát jelentette eddig a vásárlók számára, és egyben talán a legegyszerűbb megoldást arra is, hogy a MacBook Air mellé legyen otthon egy optikai meghajtóval rendelkező gép arra az esetre, ha szükség lenne rá. Persze akinek nagyon szüksége van az optikai meghajtóra, akár a MacBook Airhez, akár a MacMinihez vehet külső meghajtót – csak vigyázzatok, mert az Apple gyártmányú állítólag nem működik más gyártmányú géppel….szóval én nem Apple külső meghajtót vennék.

ThunderBolt csatlakozó
MacBookAir-ThunderBolt-connectionAz új Air gépekbe bekerült a többek között általam nagyon favorizált ThunderBolt csatlakozó is. Ezzel azt hiszem, hogy talán a MacPro család kivételével minden Macen megtalálható az új csatlakozó. Már csak az új szabványt kihasználó perifériák megjelenésére kell várni, hogy elkezdhessünk annak gyors elterjedésében reménykedni.
És ha már ThubderBolt perifériák, akkor a mai nappal az Apple nyugdíjba küldte a Cinema Display monitor családot, hogy ezentúl lényegében ugyanazt az eszközt Thunderbolt Display néven árulják. A névváltás érthető, a monitor csatlakoztatása az új nagy sebességű periféria csatoló szabvánnyal történik.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!