Fotós leépítés a Washington Times-nál

DC_WTKilenc fotóriporterét bocsátja el a Washington Times szerkesztősége a PDN értesülései szerint. A lapnál számítottak a leépítésre, mivel más rovatokból is távozni kényszerültek, de az mindenkit meglepett, hogy a teljes állományt elbocsátják. Mivel a kilenc fotós távozásával senki sem marad a lapnál, az elbocsátottak között van Janet Reeves is, aki korábbi munkahelyén a Rocky Mountain News-nál 2000 és 2006 között három Pulitzer-díjat nyert a lapnak. A távozó kollégák elmondása szerint mindössze két képszerkesztő állását kímélte meg a vezetés, képanyaguk pedig ezentúl a hírügynökségek kínálatára korlátozódik majd.

Egy pontig magyarázhatók a válság intézkedések racionalizálással, ami sok esetben tényleg felesleges kiadások lefaragását eredményezheti. A kérdés csak az, hogy hova vezet ez a fajta korlátok nélküli gazdasági racionalizálás, és mi lesz majd a következménye. A sajtóban például az egyre kisebb létszámú szerkesztőségek miatt elkerülhetetlen a felületesség és a sablonosodás. Egyre kevesebb ember kénytelen ugyanannyi – vagy egyre több – munkát ellátni. A hírügynökségi anyagok egyre nagyobb arányú használata pedig az egyedi hang – és kép – eltűnéséhez vezethet. De ha a megtakarítások miatt  a lapok elveszítik egyéniségüket, amiért az olvasóik eddig kitartottak mellettük, az még rosszabb anyagi helyzetbe taszítja őket, ami további leépítéseket, vagy akár a lap megszűnését is eredményezheti. Elvégre az olvasó azért olvas egy bizonyos lapot, mert annak a lapnak a véleményére, nézőpontjára, és információira kíváncsi. Ha viszont minden lap ugyanazokból a központi (hírügynökségi) forrásokból dolgozik, ugyanazokat a képeket használja, az lényegében azt jelenti, hogy különböző helyeken különböző kis csoportok újra és újraírják ugyanazokat a lapokat, ami nem más mint a hírek központosítása. Az pedig a szabad sajtó végét jelenti, ha a lapok  önmaguk mondanak le róla, hogy saját véleményt alkossanak, és helyette inkább másét veszi át, mert az olcsóbb. Ráadásul üzletileg sem lesz kifizetődő hosszú távon.

Az illusztráló kép a Washington Times mai számának címlapja, forrás: Newseum mai címlapok tára.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!