Képújság helyett diavetítés lesz az M3-on

MTVA-m3-logoÉjszakánként az MTI 13 millió fotót őrző archívumából válogatva vetítenek majd fotókat és a hozzájuk tartozó szöveges információt. Viszont nem lehet majd ingyen nézni a közszolgálati média új retró csatornáját.

Miközben a közmédia összevonásának egyik legelső lépése volt a hírügynökségi szolgáltatásokat (legalábbis részlegesen) is ingyenessé tenni, az új csatorna mindössze a rövid bevezető időszakban lesz ingyen nézhető. Utána csak azok nézhedik majd a Magyar Televízió történelme alatt felhalmozódott archívumból előásott műsorokat, akik versenyben az HBO-val és más fizetős csatornákkal, előfizetnek a 2014. január után csak előfizetéssel nézhető műsorokra.

Nem lesz ingyen
A közmédia híre ezekről a részletekről mondjuk nem számol be, csak azt említik, hogy egyelőre tárgyalnak a terjesztést végző kábel szolgáltatókkal. Az Index és az Emasa sokkal inkább a fizetős műsorszolgáltatsára koncentrál, szerintük a retro csatorna aligha fogja tudni kitermelni saját működési költségeit. (Részletek a bejegyzés végén.)

Kritikusok szerint kérdéses, hogy ki akarna azért fizetni, hogy újra nézésse gyerekkorunkban kizárólagos, és azóta is rendszeresen ismételt műsorokat. Az előfizetős csatorna attól sem tűnik sokkal vonzóbbnak, hogy nem csak filmeket és sorozatokat vetítenek majd, hanem archív sportműsorokat is ismételnek rajta.
Persze a kábeltévé szolgáltatók valószínűleg beteszik majd az új csatornát valamelyik emelt díjas csomagjukba (egy másik csatorna helyére) és így beépül az egyébként fizetett dijba, így veszteség csak azt éri majd, aki inkább a másik csatornát nézné az MTV ismétlés helyett.

Szerintem nem az ötlet rossz, hanem a kivitelezés
A felbecsülhetetlen értékű MTV archívummal szerintem is kezdeni kell valamit. Egy retró csatorna sem feltétlenül rossz ötlet, bár nem vagyok biztos benne, hogy a meglevő öt közszolgálati csatorna mellé feltétlenül újabb kellene a régi műsorok ismétlésére. Nekem legalábbis eléggé úgy tűnik, hogy minimum az M1 és M2 most is elég sokat ismétli egymást is, meg önmagát is.
Pláne nem előfizetéses szolgáltatásként kellene megcsinálni, mikor a közszolgálatnak pont az lenne a lényege, hogy bárki számára hozzáférhető legyen. Hiszen ezek az archív műsorok régen is mind állami pénzből készültek és a mai napig állami tulajdonban vannak, épp csak senki nem fér hozzájuk azon kívül, mikor egy szerkesztőnek épp eszébe jut előásni.

A megoldás
Az igazán komoly probléma viszont az, hogy ezt az egész kérdést nem egy újabb lineáris műsorszóró elindításával kellene megoldani. Inkább az Interneten szabadon hozzáférhetővé tenni mindent. De ha már fizetős megoldásban gondolkodnak, akkor is on-demand rendszerben volna értelme, nem úgy mint most.
Mint a Róbert Capa rádiójáték kapcsán kiderítettem, ugyebár most is bárki kikérhetne magán célra “bármit” az MTVA archívumból, ha nem éri be annyival, hogy 2-3 évente egyszer leadják, csak pont az aktuális centenárium idején nem hallgathatja meg. Csak egyrészt barátságtalanul borsos árat kell fizetnie érte, másrészt így sem adnak oda bármit, ha az túl hosszú.

Minden esetre három a magyar igazság, úgyhogy jön az MTV harmadik csatornája.

Kiegészítés: Mint az MTVA bejelentette, a jelenlegi megállapodások alapján “a Magyar Telekom kábelszolgáltató január 7-étől az alapcsomagjában továbbítja a csatornát. Addig a MinDig TV kódolatlanul teszi hozzáférhetővé az M3-at, január 7-e után pedig extra csomagjába illeszti. Az M3 az UPC-nél a digitális kábel alapcsomagba kerül, és a Digi is ebbe a csomagjába teszi. Emellett folyamatosan kötik a megállapodásokat a kisebb műsorterjesztőkkel.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!