Miben jobb a Nikon a Canonnál?

Canon VS NikonNem csak most jöttem rá, hogy mi az, amiben egyértelműen jobb a Nikon a Canonnál, de gondoltam talán ideje leírni.

A Canon vagy Nikon kérdésben sosem szerettem egyértelműen állást foglalni, mert nem hiszek benne, hogy vallási háborúkat el lehetne dönteni ész érvek mentén. De mégis van egy dolog, amiben egyértelműen jobb a Nikon. Kínál olyan gépet, ami full-frame és gyors egyszerre.

A Canon ezt a két tulajdonságot mindig is szétválasztotta:

  • 5D és 1Ds család full frame, nagy felbontás, viszont lassú
  • 7D és 1D család gyors, de nem full frame

A Nikon már három éve árulja a D3 (most már D3s), illetve a D700 gépeket, amik ugyan nem nagy felbontásúak (12 megapixel), viszont cserében ötvözik a gyorsaságot és a crop nélküli látószöget.

Persze ez a megvilágosodás nem most ért, eddig is tudtam, sőt már írtam is róla. Csak hosszú ideje nemrég fordult először elő velem, hogy még lassú full frame gép sincsen kéznél, így nagyon hiányoltam a full frame gépet.

Persze van, aki nem tartja előnynek. A full frame általában riportnál jön jól, bár állítólag a Getty Images sporfotósai előszeretettel dolgoznak régóta full frame gépekkel sporteseményeken is. A cropos vázakat főleg a sportfotósok szokták jobban szeretni, mivel “megnyújtja” a sportfotóhoz nélkülözhetetlen teleobjektívek gyújtótávolságát. (Dehogy nyújtja a gyújtótávolságot, csak egy szűkebb részt vág ki az objektív által rajzolt képből – a lényeg, hogy a cropos gép teljes felbontású képe az adott gyújtótávolsgú kép kisebb részét tartalmazza, tehát nagyobb nagyítást ér el, mint egy full-frame gép.) Azt beszélik, nekik köszönhető, hogy a Canon leragadt az eddigi megosztottságnál, és csak most kezd észbe kapni, hogy követni kéne a konkurencia által választott irányvonalat (ha egyáltalán igaz, hogy erre készülnek).

Kiegészítés: Az 1DX megjelenésével a Canon egyenlített a bejegyzésben felvetett hiányosság terén. Megszüntették az addigi 1Ds sorozatot, ami a nagy felbontás és full-frame érzékelő mellett a lassúság szinonímája is lett. Az új 1DX pedig ötvözi a full frame érzékelőt és a gyorsaságot, viszont visszalépés a felbontás tekintetében – ám azonos kategóriában ebben is versenyképes a Nikon profi gépével a D4-el.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!