Dübörög a számháború

I am BIGGER

A Nikon távolról sem hagy fel a megapixelek számháborújával. Sőt most rádob még egy lapáttal. 24 megapixeles felbontással jelentették be a legújabb belépő szintű gépüket a Nikon D3200-at. Már az amatőr gépük is ver minden eddigi Canon zászlóshajót, érdekes helyzetbe hozva ezzel a fő versenytársat, és talán minden eddiginél jobban kiélezve a Canon vs Nikon szembenállást.

A Nikon ma bemutatott új D3200-as gépe (DPreview, Nikon Magyarország), a Nikon belépő szintű fényképezőgépeinek korábbi generációit hivatott leváltani. A HD videó rögzítésre képes gép legfőbb újításaként a gyártó az immár harmadik generációba lépett Útmutató módot és az Assist Images (Segédképek) funkciót emeli ki, ami egyértelműen mutatja, hogy a gép a fotózással még csak ismerkedő kezdő amatőr fotósok piacát célozza.

Mégsincs vége a számháborúnak
Míg a Canon egészen visszafogottan 18 és 22 megapixelben húzta meg a csúcs gépei felbontását, addig a Nikon nemrég bejelentett 36 megapixeles felbontású csúcs (közeli) D800-as gépe alatti kategóriában most bejelentettek egy 24 megapixeles belépő szintű gépet. Vagyis a Nikon mostantól joggal büszkélkedhet majd azzal, hogy még a legalacsonyabb kategóriájú amatőr gépe is nagyobb felbontású, mint a Canon profiknak szánt full-frame gépe….igaz, ha tényleg ilyen marketinggel próbálkoznak majd, azt elég furcsa megvilágításba helyezi majd, hogy a saját csúcs gépük, a D4 16 megapixeles felbontása még a Canon belépő modellekkel is csak épphogy versenyképes. Ez pedig azért segíthet megkérdőjelezni a felbontás mindenekfelettiségét azoknak, akik veszik a fáradtságot, hogy egy kicsit a számháborún kívül is gondolkozzanak.

Persze aki csak a minél nagyobb számokat nézi vásárláskor, azt egyértelműen meg fogja győzni a 24 megapixeles DX szenzor, bár a kiterjesztett, maximális ISO értékhez csak 12800-as számot sikerült a gyártónak írni, így a számháborúk totális győztese mégis csak a D800 marad. Bár a TIPA díjjal is elismert Nokia PureView 808-as telefonja túltesz rajta felbontásban, így mégsem egyértelmű győztese a számháborúnak a Nikon…

Mi jön még?
Érdekes kérdés, hogy a Canon vajon ebben a versenyben megkockáztatja – megteheti-e? – hogy kitart az eddigi visszafogott felbontás növelés mellett, vagy a konkurencia elég aggresszív lépései belekényszerítik, hogy nagyon is rövid határidőn belül előrukkojon néhány nagyobb felbontású géppel?

Vagy kivárásra fognak játszani, és miközben bíznak benne, hogy a racionális vásárlók nem a megapixeleket nézik majd – addig sikerül megélniük az őket választó táborból.

Illetve az is érdekes kérdés, hogy vajon az olcsóbb D800 mennyire fogja kompromittálni a D4 és a még piacon levő D3x, illetve egy esetlegesen a jövőben érkező D4x piacát – ahogy történt ez a Canonnál az 5D mark II és az 1Ds mark II esetében.

Szeritned mennyire fontos a 20 megapixel feletti felbontás?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!