Megjelenhet az Aperture iPadre?

AppleApertureTouch-patentlyApple

A szabadalom illusztrációja

Korábban már volt egy ámokfutásom hasonló címmel, amit volt, aki akkor túl komolyan vett. De most úgy fest, kezdik egyre többen komolyan gondolni….mégis lehet Aperture iPadre?

A magam részéről továbbra is nehezen hiszek benne, hogy az Aperture – akár könnyített funkciókkal is – képes legyen egy iPaden futni. Főleg mivel saját tapasztalatom szerint még egy 27″ iMacen is küzdelmes tud lenni a működése. (Komoly hanyagság a részemről, hogy a MacBook Air-en még csak ki sem próbáltam, hogy fut, pedig ha valami, akkor ez igazán képes lenne tesztelni az Air képességeinek korlátait)

Nemrég minden esetre a Patently Apple nyomán szárnyra kapott az angol nyelvű szakoldalakon, hogy egy 2009-es Apple szabadalom alapján levezetve nem kizárható, hogy az iMovie utánaz Aperture lehet a következő komoly szerkesztő program, ami elérhető lesz iPadre is.
A szabadalom olyanokról ír, hogy különféle alkalmazások kezelőszerveivel a felhasználó hogyan tud interakcióba lépni, illetve hogy azok lebeghetnek más képernyő elemek felett, vagy azok a képernyő szélére dokkolhatók egy eszköztárként.
A találmányi védjegy beadvány szövegezése nem utal sem képszerkesztőre, sem az Aperture programra, ugyanakkor az illusztrációként csatolt magyarázó ábrán alul elhelyezkedő filmcsík, felette egy nagyobb kép, és felette lebegő információs modulok igencsak hasonlítanak az Aperture megközelítéseire.
Hogy mindez vajon iPaden futó appot sejtet jobban, vagy inkébb sugalmazza, hogy a jövőben az iMacek és MacBookok is érintőképernyőt kaphatnak, vagy hogy egyáltalán megvalósításra váró szabadalomról van szó, vagy csak a bizotonság kedvéért üzleti okokból levédett ötletről, az egyelőre rejtély.

Az Aperture 3 március vége óta érhető el kedvezményes áron a nem sokkal előtte megjelent Mac App Store-ban. De vannak akik úgy gondolják, hogy az iPad változat akár már a jövő hónapban megjelenhet az Apple fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n. Ha tényleg így tennének, az akár remek lehetőség is lehetne, hogy a korábbi árelőny után most ismét beelőzzék az Adobe Lightroom 3-át.

Bár gyorsan hozzá teszem, hogy én a sebesség nem kis előnye miatt inkább a Lightroomot használom.

Kiegészítés: A bejegyzés írásakor, 2011 májusában még elég irreális volt az Aperture megjelenése iPadre. Több generációnyi iPaddel és szoftver verzióval később azonban sok más képszerkesztő program mellett megjelent előbb az iPhoto for iOS, majd az Adobe PhotoShop Touch és Lightroom is, amik iPaden és iPhone készülékeken is futnak. Aperture továbbra sincs iOS-re, de nem is biztos, hogy megannyi más megoldás mellett szükség volna rá.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!