Nem folytatják az 1Ds családot

eos1dsmkiii-big.jpgA Canon Rumors  szerint a Canon felhagy az eddigi 1D dualitással, nem lesz többé külön kis és nagy felbontású 1D.

Egyelőre mindez csak pletyka, nem is nagyon érdemes máshogy kezelni. De ahogy a Canon Rumors is leírja, a gondolat nem tűnik rossznak. Egyrészt a csúcs profi kategória sosem volt a nagy volumenű eladások területe, másrészt az első 5D megjelenése óta még gyengébben állnak az 1Ds eladások. Az 5D (különösen annak mark II változata, de a 7D is) belső konkurenciát teremtett a korábbi csúcs gépeknek, és azokat már szinte senkinek sem éri meg választani.

Szóval könnyen lehet, hogy hiába vizionáltam, hogy az 1Ds mark IV miket fog tudni, lehet, hogy sosem fog megjelenni. A Canon Rumors is egyetért velem, hogy ennek a kettős csúcsgép koncepciónak sosem volt igazán sok értelme, hiszen ahova igazán pozícionálták az 1Ds családot, arra pont olyan gép kell, mint az 5D. Akiknek pedig szüksége van az 1Ds váz nyújtotta többletre, annal valószínűleg mindazt (pl. sebesség) is érdemes lenne megadni, amit a síma 1D is nyújt. Talán esélyes, hogy a két kategóriát összevonják, és a jócskán a többi gép fölé árazott gép tényleg többet fog tudni az összes többinél, mindezt az eddigi két, megosztott tulajdonságú gép helyett egyetlen vázban.

Olyan pletykákat is emlegetnek, hogy az eltűnő csúcsgép helyét valami olyannal pótolják majd, amit már a középformátumú piac meghódítására szánnak, mégsem közép formátumban. Lehet, hogy moduláris lesz, talán cserélhető érzékelővel? Nyitottak a lehetőségek, egyelőre minden csak spekuláció. Ezek a pletykák egyelőre több kérdést vetnek fel, mint amennyit megválaszolnak.

Egyre aktívabbak viszont a pletykák (vagy ezek is inkább csak remények?) egy közelgő 5D mark III paramétereiről, amit talán hamarosan piacra is dobhatnak a februárban két évessé váló 5D mark II leváltására.

Az új 5D mark III várható paraméterei (teljes lista):

  • 28 megapixel CMOS szensor – low-noise fotódióda
  • 36×24 mm szenzor – full-frame
  • Alacsony zajszint, ISO100 ~ 12800 közti érzékenység (kiterjesztve L: 50, H1: 25600, H2: 51200, H3: 102400)
  • 6 frame/sec sorozatfelvétel – Dual DIGIC4 processzor
  • 98%-os kereső lefedettség, 0.71x nagyítás
  • elektronikus vízszint jelző
  • gyors AF rendszer. 5 féle AF választási mód, továbbfejlesztett követő AF
  • 63 szegmenses fénymérés
  • 1920 ×1080 30/25/24 frame video
  • video crop funkció

Elgondolkodtató lehetőségek. Ti milyen paramétereket hiányoltok leginkább a most piacon levő modellekből?

Kiegészítés: nagyjából egy évvel a poszt megjelenése után kiderült, hogy a hír igaznak bizonyult, és a Canon EOS 1D X-el folytatódik az eddigi profi termékvonal.
Az 5D mark III remélt paraméterei viszont csak részben azonosak a jósolttal, a felbontás messze alatta maradt.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!