Magyar fotósok tudósítanak a nagyvilágból

OsamaHalalUnnel-NY-TimeSquare-Nepszabadsag-photoMoriczSimon

Móricz Simon címlapképe

Csupa kedves ismerős magyar fotós tudósított a hétvégén a világ legaktuálisabb eseményeiről.

Móricz Simon, a Népszabadság fotóriportere díjátadóra indult, bár most nem őt díjazták. “Csak” elkísérte barátnőjét, Darnay Katit New Yorkba, a POYI fotópályázat díjátadójára. De mint tudjuk a jó fotóriporter jókor van jó helyen, és persze aki észnél van, annnak gyakrabban van szerencséje is, ezért aztán belecsöppentek az Oszama Bin Laden halálát ünneplő tömegbe a Time Square-n. Így a Népszabadság mai száma saját fotóval a címlapon jelenhetett meg az USA örömmámoráról, hiszen a magyar fotós előbb ért ki a térre, mint a CNN helyi stábja.

OszamaNY-photoDarnayKatiVG

Darnay Kati galériája – Világgazdaság Online

Persze Darnay Kati is azonnal reagált és kis Lumix fényképezőgépével készített anyaga azonnal ki is került a Világgazdaság honlapjára, csak én nem láttam a galériát, míg Móricz-Sabján Simon fel nem hívta rá a figyelmem. Neki köszönet érte ezúton is!

RoyalWedding-photoReviczkyZsoltNepszabadsag

Reviczky Zsolt esküvő galériája

Reviczky Zsolt, a Népszabadság másik fotóriportere Londonban fényképezte a világra szóló királyi esküvőt. A Reuters stábjával, és a többi hírügynökséggel persze nem nagyon tudott egyedül versenyezni, de így is remek anyagot készített az egy fotóssal lényegében nem is fotózható ünnepélyes ceremóniáról (aminek nem túl figyelemfelkeltő címét Hernádi Levente teljes joggal reklamálta nemrég a Facebookon) és az azt követő örömünnepről is.

Szécsi István, a Velvet fotóriportere szintén Londonban volt a királyi esküvőn. Sajnos a reggeli és délelőtti képei a készülődésről, az általános esküvői lázról, és a délutáni hangulatról készült képeivel csak később találkoztam, így utólag tudtam beszerkeszteni az egyre népesebb listába.

StMarkSquare-photoMatePeterMagyarNemzet

Fotó: Máté Péter/Magyar Nemzet

Máté Péter, a Magyar Nemzet fotóriportere hasonlóan nagy szabású feladatot kapott, mikor Rómába indult a hétvégén, hogy II. János Pál Pápa boldoggá avatási ceremóniáját örökítse meg. Képeiből a lap nyomtatott kiadásában is több, Internetes oldalán pedig két galériát is publikáltak (egyik és másik), illetve a vasárnap megjelenő Képes Lap mellékletben is láthatóak lesznek.

Kiegészítés: Mivel Facebookon szóvá tették nekem (teljesen jogosan), a listát kiegészíteném két újabb névvel:

CrossTriathlon-photoJanosSchmidt

Fotó: Schmidt János/Triathlon.org

M Schmidt János a Triatlon világszövetség sportfotósaként Spanyolországban fotózta az első alkalommal megrendezett Tereptriatlon világbajnokságot. A versenyről Sporgéza bővebben ír, de ha már Jani képei közt is szerepel, és úgyis magyarok külföldi érdemeit sorolom, álljon itt, hogy Poór Brigitta az U23-as kategóriában világbajnoki címet szerzett.

Csernobil-szobor-photoBeaKallosMTI

Fotó: Kallos Bea/MTI

Kallos Bea a Magyar Távirati Iroda fotóriportere pedig a múlt héten kísérte el a köztársasági elnököt (új alkotmány szerinti megnevezéssel Magyarország elnökét) Csernobilba. Ugyan munkáját a Csernobilról szóló írásban már akkor is emlegettem, álljon itt két galériája (egyik és másik) a névszerinti kiemelésnél is.

Kiegészítés: Sajnos az évek során egyik-másik hivatkozott galéria linkje elérhetetlenné, vagyis a digitális enyészet áldozataivá váltak. Gondolom áttervezték a hírportálok megjelenését és a dizájnváltásnál nem fordítottak rá gondot, hogy a korábbi linkek is megmaradjanak.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!