Emlékezés a 25 évvel ezelőtt történt Csernobil katasztrófára

Chernobyl-aerial-Reuters-ItarTass

Fotó: Reuters/Itar-Tass

Ki képekkel, ki szöveggel, vagy épp videóval, de szinte mindenki megemlékezett az épp tegnap negyed évszázada történt, emlékeinkben mégis élénken élő csernobili atomkatasztrófáról. Ezekből válogattam össze egy alaposabb gyűjtést.

Számomra furcsa, hogy öt éve, a huszadik évfordulón más szervezetekkel együtt még a Greenpeace is gyertyát gyújtott Csernobilra emlékezve, ma a jubileumra csak egy jelmezes piaci demonstrációra futotta nekik (galéria). Sőt a 2006-ban létrehozott csernobil.hu -t már akkor sem tartották annyira fontosnak, hogy az akkori demonstrációk eredményét (legalább 1-2 képet, hírt) feltegyék rá, csak a toborzásban kapott akkor némi szerepet, majd elfelejtették.

UKRAINE/

Fotó: REUTERS/Vladimir Repik (fent) és Gleb Garanich (lent)

A Hernádi Levente blogján is kiemelt HVG cikk főleg a Csernobilt megöröktő fotósokra, és munkakörülményeikre tér ki, az Inda Video pedig mozgó képekben emlékezik meg a katasztrófát megörökítő Sevcsenkóról. Az Index cikke arról elmélkedik, hogy mit kellene tennünk, ha ma történne hasonló katasztrófa. Miyazaki Jun pedig azt firtatja a Facebookon, hogy vajon hányan értesülnének ma a katasztrófáról a rendkívüli hírekkel megszakított tévé/rádió adásból a Facebook és Twitter uralta jelenben.

A National Geographic és a New York Times Lens Blogja is különleges képes-szöveges összeállítással készült a csernobili katasztrófára, az akkor ott dolgozókról. A Pulitzer központ pedig más képgalériákban látható képekkel illusztrált videó interjút készített az egyik orosz technikussal akit 25 éve Csernobilba vezényeltek.

Galéria válogatások:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!