A hét képe: Vilmos herceg és Kate csókja

Fotó: Darren Satples/Reuters

Ugyanaz a kép, mégis ezernyi változatban és formában létezik: William herceg és Kate Middleton csókja a Buckingham palota erkélyén. Ahány féle kép(p)en még nem láttuk.

A HVG nap képének választotta, de a hercegi csókról megjelent képeket, galériákat, és címlapokat elnézve nyugodtan kikiálthatjuk az elmúlt hét képének. Sőt amilyen gyakran ilyen felhajtással esküvőt rendeznek, az év, az évtized, vagy akár az évszázad, netán évezred képének is nevezhetnénk, mint ahogy ugyanezeket a jelzőket az esküvőre is aggattak az elmúlt héten.
De a HVG címadása érdekes, az általuk választott képen ugyanis pont nem a csók látszik, hanem egy fél pillanattal (létezik ilyen mértékegység?) korábban készült. Jogosnak tűnik, hogy vajon miért ad ilyet ki egyáltalán egy (sőt az összes) hírügynökség?
Mert egyik lap számára a csók, másik számára a csók előtti mozzanat fejezi jobban ki a tartalmat. Nem véletlen, hogy az Evening Standard például azt írta mellé “Csodásan nézel ki, súgta William”).

A kép népszerűségének egyik oka csak a csók, a másik a bal alsó sarokban fülét befogó kislány. Mivel nem követte mindenki az esküvőt élőben (hogy lehet ilyet?), érdemes megjegyezni, hogy a kislány azért fogja be a fülét, mert hangosak a Buckingham palota felett tisztelgésként áthúzó repülőgépek. A hirtelen világhírűvé vált kis koszorúslányt egyébként Grace Van Cutsemnek hívják, és a Daily Telegraph szerint William herceg geresztlánya, akinek a nagybáttya, Edward Van Cutsem Károly herceg és Lady Diana hercegnőjén volt a kíséret tagja. Grace-ről egyébként nem csak a brit királyi családot alaposan ismerő Telegraph galériájában tűnik fel, hanem a Velvet is szentelt neki egy – bár nem túl fantáziadúsan összeállított – cikket és egy külön galériát.

KissAllAgency

Ügynökségek variációi egy témára

Ugyanaz, de másmilyen
Teljesen természetes, sőt magától értetődő, hogy ilyen helyzetben ahány fotós áll egymás mellett, annyi féle kép születik ugyanabban a pillanatban is. Így aztán ahány újság és szaklap hozza le a képeket, azok mind egy picit el fognak térni egymástól. (Mondjuk az külön érdekesség, hogy ilyen képet van ügynökség, ami feláras exkluzív képként tüntet fel.)

Reuters fotók egy témára

Hozzászoktam (szakmai ártalom), hogy elég sok kép, elég sok féle verzióban és darabszámban gyűlik az archívumomban. Mégis érdekes szinte ugyanannak a pillanatnak megannyi részletét, szemszögét, újragondolását, újravágását, és ezek verzióit látni rengeteg helyen. Ráadásul mindez ügynökségenként is ismétlődik jelen esetben. Csak a Reuters legalább 30 féle változatát adta ki a hitvesi csóknak, és legalább 30 újság és ügynökség fotósa volt jelen, akik maguk is elkészítették saját többtucat verziójukat….amiket aztán a világ sokszáz, vagy sokezer újsága tovább alakított, ha szükségét érezte. És most nem a teljes esküvőről van szó, hanem csak arról az egyetlen szempillantásról ott a palota erkélyén….de még így is milyen rengeteg címlapon szerepel nagyjából, vagy pontosan ugyanaz a kép. És mégis mennyire mások az egyes újságok címlapjai ugyanazzal a csókkal.

Szerintetek lehet ebben az esetben A hét (egyetlen) képéről beszélni?

KissFrontPages

Csók a címlapon

Alább pedig az esküvő videófelvétele:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!