Szent György Napi állatkihajtás a Hortobágyon

Szent Dömötör napi behajtási ünnepség
További képekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Sajnos a blogot sújtó üzemzavar miatt a nagy képes galériák többsége egyáltalán nem, vagy csak hiányosan jelenik meg. A hiba javításán szakértők segítségével dolgozom, bízom benne, hogy hamarosan sikerül helyreállítani!

A hortobágyi pásztorok minden év áprilisának végén, az új mezőgazdasági évad kezdetén kihajtják az állatokat a mezőre, hogy megkezdjék a legelést. A kihajtási ünnep köré az évek során egyre nagyobb ünnepség kerekedett az alföldi faluban. Nem csak állattenyésztők és a település lakói, de a hunggarikumok és a pásztor hagyományok iránt érdeklődő turisták is nagy számban érzeknek ilyenkor a faluba, hogy saját szemükkel láthassák, amint átkelnek az állatok és pásztoraik a híres Kilenc lyukú hídon.

A mezőgazdasáig évad október végén Szent Dömötör napjával zárul, amikor hasonló behajtási ünnepséget rendeznek. Ennek keretében terelik az állatokat a legelőkről az ólakba és a pásztorok számot adnak a gondjaikra bízott nyájak állományáról, szaporulatáról.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!