Látványos Nyílzápor Ópusztaszeren

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Korábban elcsúfították a hátteret a villanypóznák
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Nekem idén kimaradt a Nyílzápor, pedig a tavalyi kellemes program és jó látvány is volt. Viszont úgy látom, hogy komoly fejlődésen ment keresztül a hagyományörző rendezvény szervezése, különösen a látvány terén. Ezért megérdemlik, hogy “megsüvegeljem” a szervezőket néhány elismerő szóval.

A tavalyi képeimnek komoly hiányossága, hogy a hátteret nem túl korhű, viszont annál zavaróbb és csúnyább villanypóznák és légkábeleik hálózzák be. Persze ez már ott helyben is zavart, de a szűkös mozgástér miatt nem sok lehetőségem volt változtatni rajta. Kiretusálnom pedig szakmai okokból tilos. Egyedül azt választhattam meg, hogy melyik fontos képrészletet (eget, nyilakat, vagy íjászokat) leszek kénytelen kikomponálni a képből, hogy kevesebb pózna maradjon a fotókon.
Persze az sem egy hátrány, hogy parkoló autók és parabola antennás házak, meg ToiToi vécék nem látszanak a háttérben, mint sok más hagyományörző rendezvényen, de szerencsére ezzel már tavaly sem volt gond Ópusztaszeren.

Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Idén már nem voltak villanypóznák a háttérben
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

Az Index idei galériájában viszont Barakonyi Szabolcs képeit elnézve úgy látom, hogy változtattak a helyszínen, vagy legalább annak kihasználásán. Ennek üdvözölt hatása, hogy a villanypóznák így már eltűnhettek a háttérből. Ezt a tudatos döntést igazolni látszanak Gémes Sándornak a SzegedMa galériájában megjelent képei és a többi idei fotó is.

A változás szembetűnő hozadéka az is, hogy az eddigi képeken jobbról balra lőttek az íjászok, most pedig balról jobbra, de ez igazán mellékes. A lényeg, hogy most már sokkal szebb, tisztább a háttér, nem olyan zavaros, mint eddig és talán minden másnál fontosabb tényezőként sokkal jobban illik a történelmi hangulathoz. Örülök, hogy a szervezőknek sikerült ezt felismerni és kivitelezni. Ezzel komoly fejlődést vitt az amúgy is remek hagyományőrző kezdeményezésbe. Sajnos nagyon ritka, hogy rendezvényszervezők ilyen szempontokra odafigyeljenek, ezért szükségét éreztem az elismerésnek.

A MNO viszont a rendezvényt beharangozó híréhez egyszerűen egy lop….talált képet használt. Pedig emlékeim szerint tavaly ott volt a Magyar Nemzet fotóriportere is. A Facebook viszont biztosan nem volt ott fényképezni, így a forrásmegjelölésük finoman szólva felületes.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!