Véletlen találkozásom Nagy Mihállyal

Nagy Mihály fotózás közbenFotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Nagy Mihály fotózás közben
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Pár napja véletlenül összefutottunk Nagy Mihállyal, aki nagyon szeretett volna engem lefotózni, így engedtem a kérésének. De azért én is lefotóztam, nehogy már én legyek a történetben az egyetlen lefotózott fotós.

Nagy Mihályt sokan leginkább arról ismerik, hogy 365 napos projektje keretében járókelőket fotóz és mutat be a fotóblogján és Facebook oldalán. A sajtófotósok körében az egyik legnépszerűtlenebb munka az úgynevezett utca embere, amikor egy napi témáról megszólaltatnak járókelőket, amit egy ujjbegyni igazolványképpel jelentetnek aztán meg az újságban.

Nagy Mihály fotóblogjaTovábbi fotókért katt a képre!

Nagy Mihály fotóblogja
További fotókért katt a képre!

Misi viszont szinte művészi szinten űzi ezt a műfajt, ami nem is egészen ugyanaz a műfaj. Ő meglehetősen más formában űzi, mint a napilapok. Nála a képen (sőt az utóbbi időben már több képen) van a hangsúly. Nem egyszerű, fél-egy hasábos igazolványképeket készít, hanem klasszikus portrékat, amik önálló alkotásként is működnének. Persze neki (legalábbis ebben a saját projektjében) nincs is szerkesztője, vagy más főnöke, aki beleszólna a munkájába. Próbál érdekes arcokat kiválasztani az utcán, aztán el is beszélget velük, hogy a képet kísérő szövegben valamennyire bemutassa az alanyokat és az őket foglalkoztató problémákat, gondolatokat. A képeket kísérő leírások hol aktuálisabbak, hol inkább általanos bemutatás, vagy életrajzi jellegűek – ahogy éppen a helyzet, meg persze a beszélgetés hozza.
A rólam írtakat megtalálod az oldalán, ahogy a portrémat is. Viszont, ha már így alakult, akkor ragaszkodtam hozzá, hogy én is készítsek róla egy werkfotót, így ez került ebbe a bejegyzésbe.

Amikor találkoztunk épp azon a bejegyzésen dolgoztam, hogy miért Ne vidd túlzásba a halszemobjektív használatát. Ennek a jegyében készítettem egy halszemes portrét is Misiről, de nem engedi, hogy kitegyem. Pedig tökéletesen illusztrálná, hogy miért nem ajánlott halszemmel fényképezni arcokat. Mondjuk én sem szívesen mutogatnám, mert még a végén valaki ihletet merít belőle és rászokik a halszemes portréra.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!