iPad 2 – március 25-től Magyarországon is

iPad2_white_handSteve Jobs bemutatta az Apple második generációs táblagépét, az iPad2-t. Túl nagy újdonságokra nem lehetett azámítani, és nincsenek is nagy meglepetések.
A legfontosabb részlet, hogy nem kell rá sokat várni március 11-én mutatják be az Egyesült Államokban, és március 25-től már Magyarországon is kapható lesz (a korábbi bő fél év várakozás helyett alig két hét).

Nagy újdonságokra nem lehetett számítani, és nem is történtek hatalmas változások. Az általánosan hiányolt pár dolgon javítottak, hogy állni tudják a versenyt.

Az iPad2 bejelentéséről készült hivatalos videó megtekinthető az Apple honlapján.

Nincs Thunderbolt
iPad2_smartCover1Engem legjobban az lepett meg, hogy bár egy-két pletyka rebesgette, a Thunderbolt csatlakozót végül nem kapta meg az iPad. Persze ez ma még nem is igazán indokolt, és kevéssé tudná segíteni a csatlakozás elterjedését. Valószínűbbnek tartom, hogy előbb bekerül majd az összes Mac modellbe, és csak utána kapja meg az iPad.

HDMI komatibilitás
Apróságnak tűnik (számomra), de lehet, hogy sokan fogják használni. Egy adapterrel TV-re és házimozira lehet majd kötni az iPad2-t. Ezzel aki iPadjén hordja mozi filmjeit, vagy akár saját készítésű amatőr vagy profi videóit, könnyen átválthat a nagy képernyőre. Talán még a képnézegetésre is így fogja majd valaki használni, bár én úgy érzem, hogy ebben a kézi készülék szinte verhetetlen.

Nagyobb teljesítmény
iPad2_faceTime1A piacon szokásos kötelező számháború jegyében nőtt a gép teljesítménye. Az órajel változatlan, de két magos processzort kapott. Ez különösen a komolyabb gépigényű alkalmazásoknak kedvez majd. Első sorban természetesen a játékoknak, ami nem titkolt célközönsége az iPad fejlesztésének. Ugyanakkor a most bemutatott iMovie videó szerkesztő alkalmazás, és a már eddig is létező képszerkesztő programok is profitálhatnak belőle.
Bár szerintem ahogy az elődre, úgy az iPad 2-re is igaz lesz, hogy nem fotósoknak való. De talán ebből a szempontból is egyre jobb irányba tartanak a fejlesztések.

Nincs SD kártya aljzat
Korábbi pletykák rebesgették, hogy talán az iPad 2 kap majd beépített SD kártya olvasót. Mondjuk én ebben nem hittem. Szerintem soha nem lesz kártyaolvasó az iPad-ben. Különösen azoknak, akik minden áron szükségét érzik ennek, ott van az iPad Camera Connection Kit. Sőt a gyári állapotban is installált iOS 4.3-al megjelenik a Wifi Hotspot funkció is, ami megnyithatja majd az EyeFi kártyák használata előtt is a lehetőséget (erről bővebben majd később).

Konkurencia harc?
Mivel a tablet piacnak 90%-át közel egy éve az Apple uralja, nagyon nem erőltetik meg magukat, hogy versenyezzenek. Nem is nagyon van mivel. A konkurens tabletek jó részét még csak bejelentették, de a boltok polcain még nincsenek ott. Így még távoli fenyegetést is csak alig jelentenek.

A szaksajtó szerint 2011 a tabletek éve lesz. Steve Jobs most azzal búcsúzott, hogy az idei az iPad 2 éve lesz. Ez eddig esélyesnek is tűnik.
Meglátjuk, hogy szerepelnek majd a piaci versenyben a konkurens tabletek, és hogy sikerül-e újabb lépésre kényszeríteni az Apple-t. Egyelőre nem úgy fest.

Az iPad 2 főbb paraméterei:

  • 9,6″ képernyő (változatlan)
  • A5 dual core processzor (2x gyorsabb CPU, 9x gyorsabb GPU)
  • 8,8 mm vastagság (33%-kal vékonyabb)
  • 601 g tömeg – nem súly (680 g volt az előző)
  • előlapi és hátlapi kamera 720p 30 fps videófelvétel (eddig nem volt)
  • nagyobb hangszóró
  • 3 tengelyes giroszkóp
  • 1080p HDMI kimenet (TV-re és projektorra köthető)
  • 10 órás akkumulátor (változatlan)
  • fekete és fehér szín (eddig csak fekete volt)
  • 16, 32, 64GB kapacitás (változatlan)
  • ár $499-tól (változatlan)
  • 10 új színes gyári tok

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!