Mire jó az iPad 2 kamerája?

ipad-2-cameraAhogy minden más iPad kérdésről, erről is megoszlanak a vélemények. Vajon kell-e kamera egy iPad méretű táblagépbe, mire lehet azt használni, és ugyan ki akar egy 10″-os deszkával fényképezni/videózni, mire jó az egész?

Mióta megjelent az iPad 2 (valójában már előbb is) mindenki elkezdte hasonlítgatni a paramétereket, hogy más gyártókhoz viszonyítva hogy teljesít az új Apple favorit.

Elindult a számháború
Mint gyermekkorunk autós kártyáinál, újraindult a népszerű informatikai számháború. Ki tud adott paraméterre nagyobb számot bemondani. Ebből a szempontból biztosan hiba, hogy az Apple csak VGA felbontású kamerát tett az új iPad verzióba, míg a konkurencia 1,3-3 megapixel között mozog. Meg sem próbálták a középmezőnyt célozni, rögtön a létező legkisebb szabványos felbontást választották. És ez bizony hiba a piacon.

Kell a nagyobb felbontás
Én szinte soha nem használom semmilyen eszközben a webkamerát, és a telefonnal fotózást is igyekszem kerülni. Még véletlenül sem érintett meg annak művészi szinten történő alkalmazásának gondolata. Ugyanakkor határozottan úgy gondolom, hogy a mobilos fotózásnak (akár sajtó vagy művészi szinten is) van létjogosultsága, a gyártóknak pedig meg kéne adni a lehető legjobb lehetőségeket, és majd mi eldöntjük, hogy mire használjuk.

Sokfelé olvastam sok féle magyarázatot, hogy miért nem baj a kis felbontás. Osztom is a nézetek jó részét. Én se használom a webkamerát, nem izgat a felbontása, úgyse kell nagyobb felbontás videótelefonáláshoz, ráadásul nem is videótelefonálok soha, különben is csak lassítaná az átvitelt, és amúgy is ki fotózna vagy videózna iPaddel? Meg még sok hasonló. De nem érdekel. Legyen benne normális felbontású kamera, majd mi felhasználók kitaláljuk, hogy mire és hogyan használjuk (vagy épp nem). Ma már napszemüvegben, sőt golyóstollban is jobb felbontású kamera van, mint az iPadben.
Az iPadet nem tartom a kamera hiányossága (vagy az első esetében teljes hiánya) miatt rosszabb eszköznek, de hibának tartom, hogy még mindig csak kis felbontású kamerát kapott.

ARmagazinMire jó a kamera
Az iPad kamera kapcsán mindenki csak a videótelefonálást, a fotózást, és a videózást emlegeti, mint szempont, és ezek mentén vizsgálja, hogy kell-e (neki) ez a funkció, vagy sem. Pedig egyre több olyan technológia terjed, amik miatt hasznos, praktikus, sőt szükséges is a kamera, mert nélküle teljességgel használhatatlanná válik a szolgáltatás. És itt nem a Facebook az első szempont, bár talán az is fontos.

A honlapom QR kódja

Sokkal fontosabb szempont, hogy terjed a kiterjesztett valóság, aminek programjai a kamera képére képesek ráhelyezni a digitális tartalmakat. Legyen szó valamilyen játékról, a magazinok extra virtuális kiterjesztett tartalmairól, netán éppen szótárról vagy éppen turisták tájékozódását segítő információkról.
Ugyanígy egyre komolyabb jelentősége van a különféle vonalkódoknak, és méginkább a rohamosan népszerűsödő QR kódoknak, amiket rémesen egyszerű hétköznapi eszközökkel lehet akár rendkívül hatékonyan is kezelni, amennyiben van egy kamera az informatikai eszközben, hogy beolvassa őket. Főleg ezek azok a jövőbe mutató felhasználások, amik miatt elkerülhetetlen volt, hogy az iPad 2 kamerát kapjon, még ha csak kis felbontásban is.

Jön még fejlődés
2011 már szinte mindenki szerint a tabletek éve lesz, és ez nem csak a mezőny erősödésével, az árverseny fokozódásával, de a számháború szorosabbá válásával is fog járni. Pontosan ezért vagyok egyre biztosabb az idei második iPad frissítés pletykájának valószínűségében.
Az Apple most még tartani fogja magát a ráncfelvarrott, visszafogott fejlesztéssel, ami továbbviheti az eddigi iPad sikert, és egy elég lehet a piaci részesedés megtartásában. Sőt még kicsit megregulázni is képes  Aztán mire már kirajzolódik, hogy mások merre is lépnek, addigra az Apple döntéshozói is kitalálhatják, hogy merre érdemes nyitni.

Van rá egy fogadásom, hogy a következő iPad bemutatásakor az lesz az egyik fő újítás, hogy a 10″ képernyőjű készüléket immár fényképezőgép felbontású kamerával használhatjuk. Talán a következő iPad (nevezzük iPad 3-nak) nem is a már kapható iPhone 4 kameráját kapja, hanem rögtön egy nagyobb felbontásút. Sőt talán rögtön meglépik azt is, hogy egyszerre mutatják be iPad és iPhone kövtkező generációját (bár számszakilag legalább olyan vicces lenne iPad 3-at és iPhone 5-öt együtt bemutatni, mint kihagyni iPad 3-4-et és rögtön két 5-ös sorszámú készüléket bemutatni).

Minden esetre a felbontás szerintem hamarosan nőni fog. Méghozzá nem is kicsit, csak hogy legyen mivel küzdeni majd a konkurenciának, akik most a VGA kamera miatt talán még nevetnek is a markukba, és talán próbálják nyugtatni magukat, hogy az Apple most jól melléfogott (bár a Samsung gyors reakciója nem éppen az Apple ballépését, és a konkurensek elbizakodottságát sugallja).

Sőt az se lepne meg, ha a jó minőségű kamerát mindjárt úgy jelentenék be, hogy valami új, és nagyon látványos alkalmazást is prezentálnak vele, ami képes együtt használni az iPadben és az iPhone-ban található kamerákat. Hogy ez netán 3D fotó/videó felé fog majd mutatni, vagy inkább a több kamerás live web broadcast felé, azt nem tudom, de nagyon is valószínűnek tartom, hogy valami ilyesmi irányba tesz lépéseket a következő nagy dobás.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!