Ma 130 éves a Magyar Távirati Iroda (MTI)

Hungarian News Agency

MTI székház a Naphegyen
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

130 éve ezen a napon, 1881. március 3-án indult el a Magyar Távirati Iroda Maszák Hugó és Egyesy Géza parlamenti gyorsírók magán vállalkozásaként, ami később a országos hírügynökséggé vált.

Bár a nemzeti hírügynökség története is érdekes, nem tudom, hogy a szervezet múltját van-e értelme hosszasan taglalnom. A Wikipedia MTI szócikkében és az MTI honlapján elég sok információ fellelhető a szervezetről, amelyek egy jó része a 130 éves évforduló kapcsán megjelent MTI hírben, és annak részleges feldolgozásaiban is megtalálható.

Talán sokkal érdekesebb lehet a nemzeti hírügynökségről szóló törévnyben szabályozott szervezet működése. Ezt viszont szavakba önteni nehéz. Ráadásul a leírt szavaknál sokkal érdekesebb és szemléletesebb eszköz lenne a Magyar Televízió dokumentumfilmje. Az MTI fennállásának 125. évfordulója alkalmából készült Ház a magasban avagy Ki tudja, miért a Naphegy téren van az MTI? című dokumentumfilm ismerteti a Magyar Távirati Iroda múltját és dicső történelmét, hogy megismerhessük, hogyan alakult ki mai formája és működése, hogyan dolgoznak munkatársai.

Cenzúráz az MTI, vagy a törvényesen működik?
Részletekért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Sajnos a digitális enyészet kikezdte ezt a remek dokumentumfilmet is, ami nemrég még elérhető volt az MTI 125 évének dedikált oldalán (ami azóta megszűnt). Ma már sajnos sem ott, sem az MTV archívumában, sem máshol nem sikerült fellelnem. A Nemzeti Audiovizuális Archívumban is csak az egy perces főcím látható. Így nem tudom se linkelni, se megtekintésre javasolni nincs sok értelme. Ha tudod, hogy hol érhető el, akkor írd meg nekem!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!