Tegyünk a terjedő fénykép-pestis ellen!

article-1218248-06B5015B000005DC-155_634x422

Fotó: Gareth Bowers

Érdekes hangvételű felhívást – valójában reklámot – kaptam, ami legalábbis belőlem aligha nem kiváltotta a kívánt hatást. Na nem azt, hogy rohanok befizetni a tanfolyamra, de úgy érzem, hogy nem lehet róla nem beszélni (írni). Ráadásul a mondanivalójával még egyet is értek, ugyan a végéről a konkrét reklámot azért inkább lehagyom.

A fotókkal kapcsolatos igénytelenség viszont tényleg terjed, és tényleg tenni kell ellene, amire a legjobb – azt hiszem, hogy egyetlen – módszer valóban a vizuális kultúra terjesztése, és az emberek nevelése. Bár amikor ezt legutóbb a Flickr kapcsán felvetettem, heves ellenkezést váltottam ki a kommentelők közt. Szerintem egyébként a fotózásnak már jó ideje az iskolai tananyag részének kéne lennie – bár a jelek szerint az idegennyelv tanítással se megyünk olyan sokra sajnos – sőt az anyanyelv oktatásával sem

“Felhívás a fényképpestis elleni küzdelemre!

A digitális fényképezés rohamos terjedése miatt, soha nem látott mértékben szedi áldozatait a fényképpestis. Megrémisztő és feldolgozhatatlan, nyomában értetlenség és néma döbbenet jár.

Undorító lila húsok kúsznak az étlapokra, felismerhetetlen szürke foltokká változnak a hirdetési újságok képei, kihátrálnak az élességből és menekülni próbálnak híres színészek a címlapokról, a hírek mellett az illusztrációk is egyre sötétebbek lesznek a napilapokban, a katalógusok oldalairól elpárolognak a valaha üdén virító színek, zöldes moszatok lepik el a kirakatok dekorációit és értetlenkedünk a nagymamával, hogy az esküvői fotóját nézegeti, mert az unokát nem ismeri föl az új képen.

Állítsuk meg a járványt és a kialakulásáért felelős képalkotási analfabétizmust (image ignorantia)!”

Kiegészítés: Nehéz objektíven pocsék fotót találni egy ilyen írás illusztrálásához, és készíteni sem biztos, hogy annyira egyszerű, így inkább Gareth Bowers esküvői fotóját használtam, amit a bíróság hivatalosan kontár munkának minősített.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!