Kártérítésre kötelezték a kontár esküvői fotóst

article-1218248-06B50421000005DC-210_634x421

Fotó: Gareth Bowers

Sokan örömmel fogadják, hogy létezik ilyen, talán Magyarországon sem ártana gyakrabban alkalmazni, hogy komolyabb felelősséggel vállaljanak – tulajdonképpen akármilyen – munkát az emberek.

“1500 Font birság az esküvő képeit elszúró fotósnak.” – több ilyen hír és ítélet kellene!

Egy barátom / kollégám pár napja hívta fel a figyelmem a brit Daily Mail elszúrt esküvői fotókról szóló cikkére. A cikk beszámol Marc és Sylvia Day peréről esküvői fotósuk, a Fresh Images cégnév alatt dolgozó Gareth Bowers ellen megnyert peréről. Mint az a cikkből kiderül, a pár 1450 fontot (mintegy 420 ezer Forint) fizetett ki esküvői képeiért, amik totálisan élvezhetetlenül sikerültek. Nem elég, hogy a fotós a legalapvetőbb szakmai és esztétikai hibákat követte el, de még arra sem volt képes, hogy az ajándékba kínált üdvözlő kártyán helyesen írja le a pár nevét.
A bíróság elfogadta a bizonyítékként benyújtott fotókat, és kimondta a felperes pár igényének jogosságát, büntetést és kártérítést róva ki a kontár fotósra. A peranyagban szereplő képeket használtam fel itt illusztrációként, de az eredeti cikkben több, és nagyobb méretben (nem jobb kivitelben, hiszen pont ez a per tárgya) megtekinthető.

article-1218248-06B5015B000005DC-155_634x422

Fotó: Gareth Bowers

Az angol cikk kommentjei közt több is igen érdekes volt. Többen például arra – a lassan már közhellyé váló, mégis szüséges, és nem elégszer ismételhető intelemre – hívták fel a figyelmet, hogy alaposan ki kell választani akivel az esküvői (bár szerintem nem feltétlenül csak azt) képeket csináltatja az ember.
Ami még ennél is érdekesebb az említett kommentek közt, hogy vajon a fotós, esküvői fotós, és egyéb rokon szakmai szervezetek miért nem emelnek szót az ügyben, miért nem használják ki arra, hogy hirdethessék saját létezésüket, érvényesíthessék saját (és az általuk képviselt szakemberek) érdekeiket, és főleg minél nagyobb publicitást szerezzenek az ügynek. Jó és jogos kérdés. Ahogyan az is, hogy vajon a magyar szakmai szervezetek, a magyar sajtó, és a magyar szaksajtó miért nem fordít hangsúlyt erre az ügyre, erre a jelenségre és miért nem adnak hangot ezzel kapcsolatos nézeteiknek. Pedig nálunk ez ugyanúgy probléma, csak itt nem nagyon születnek ilyen ítéletek. Vagy legalábbis nem nagyon tuduk róluk. Pedig kellene…

Te mit gondolsz a fotós munkájáról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!