Fotó milliárdok – de minek?

Fotó: yeoaaron/Flickr
wwwww-5000000000th-photo-on-Flickr_yeoaaron

Fotó: yeoaaron/Flickr

A hétvégén újabb rekord számot döntöttek meg a Flickr fotómegosztó oldalon: immár több, mint ötmilliárd fotó van fent a rendszerben. Ebből az ünnepélyes kerek számot a yeoaaron nevű felhasználónak sikerült megszerezni.

Ami azt illeti az ötmilliárdodik fotó egy nem is valami kifinomult kivitelű PhotoShop montázs. A rendkívül nagy szám miatt, és ez a fotó magában is elgondolkodtat, hogy vajon mennyi értelme van ennek az ötmilliárd képnek.

A Flickr-t ünneplő hírben azt is megosztják, hogy minden perczben 3000 új kép kerül fel a rendszerbe. De vajon mennyi ebből a rengeteg képből a valóban igényes, minőségi? Egyre elcsépeltebb a gondolat, hogy soha nem készült még annyi kép az emberiség egyetlen korszakáról sem, mint ma. És egyre kevesebbet emlegetjük, hogy az elkészült képek minősége még soha nem számított ennyire keveset senkinek.
Bár a Flickr (és egyéb fotó megosztó szolgáltatások) felhasználóinak egy része rendkívül igényes, és kifejezetten a komoly minőségre koncentrálva fotózik, és osztja meg képeit. Ugyanakkor a felhasználók tetemes része a legkevésbé sem foglalkozik a képek minőségével. A Facebookon, Twitteren, Instagramon, Tumblren és egyéb közösségi oldalakon megosztott képekkel pedig még rosszabb a helyzet…

Readers Comments (14)

 1. Attila, nem értem a csodálkozásodat.

  A fotómegosztók legalább kettős szerepet látnak el. Egyrészt “lakossági” fotóalbumok, ahová minden internetképes ember feltöltögeti szépen a saját képeit. Neki nem fontos a mélységélesség, a derített vakuzás, a harmadoló/felező/egyéb vonalak mentén komponált “szép”, “szabályos” kép. Ők kattintanak, megmutatják másoknak, emlékeznek, nevetnek a képeken.

  Régen annyiban különbözött a helyzet hogy a képek ezredrésze készült el, lévén pénzbe került a technológia, plusz, száz évre visszamenőleg ami fennmarad, akármilyen rossz is, már önmagában értékes. Lásd Fortepan.

  Szóval a fotómegosztók egyik funkciója a publikus/zárt, de mindenképpen online képtár. Azt tudtad egyébként, hogy a flickr 2003-ban, mikor elindult, egy online játék screenshotjainak megosztására szolgált? Épp csak annyi történt, hogy a játékot mindenestül elmosta az online képmegosztás sikere.

  A másik funkció természetesen a lelkes amatőrök, félprofik és profik kiszolgálása. A flickr és az Indafotó is igyekszik kielégíteni mindkét igényt, de pla Picasa és a Facebook egyértelműen a lakossági felhasználásra megy rá, a SmugMug pedig a profikra (előfizetés, 3 különböző földrajzi helyen tárolt backup, fullHD videó, stb).

  Ez egy másik világ.

  Szóval ötmilliárd fotó? Na és. A Facebookra évente 30 Milliárdot töltenek fel (http://www.youtube.com/watch?v=T6MfnuvH4Rs 1:58 körül) – nem ez a lényeg, nem egészében kell vizsgálni az egészet, hiszen az csupán mennyiség.

  Sokkal nagyobb szó az, hogy ebből az óriási képmennyiségből, ha valaki akarja és tudja (márpedig a flickr akarja és tudja, és az Indafotó is igyekszik) le tudja válogatni az igazán jókat automatizmusokkal, sőt – ami még jobb – jó kategorizáló és keresőrendszerrel minden netező kezébe adja a lehetőséget, hogy a szinte végtelen sok fotóból tetszőleges témában megtalálja és leszelektálhassa a legjobb fotókat.

  Pont, hogy nem búslakodni és hüledezni kéne a számokon, hanem örülni annak, hogy (egy csodálatos korban élünk uraim) minden eddiginél jobb lehetségünk van a rengeteg fotóból a legszebbelet gyorsan megtalálni.

  • dw1: nem csodálkozom én ezen, csak hangot adtam egy gondolatnak, szerintem osszuk fel a feladatokat. Te úgy látom, lelkesedsz, hogy ilyen nagyon sok kép közt lehet válogatni. Én maradok annál, hogy sajnálkozok, mennyire sok a vacak köztük. A hurráoptimizmust meghagyom a marketingeseknek, akik ezt a sok jót rá akarják sózni a népre.
   Az a gond, hogy a technika fejlődik, a lehetőségek bővülnek, az átlag színvonal viszont romlik. És ezen a hurrá optimizmus, meg a lehetőségek üres ünneplése nem fog váltotzatni.

 2. kommentemet kiegészítendő, írtam is gyorsan egy posztot: http://indafoto.blog.hu/2010/09/24/sok_e_otmilliard_foto_es_30_milliard

 3. Szerintem a probléma ott van, hogy szerinted mást jelent az “igényes, minőségi” kép, és más fogalmai vannak erről az ötmilliárd kép minden egyes feltöltőjének is.
  De ez így is van jól, hiszen neked ez a szakmád, vagy mi a szösz.
  Ugyanezt a minőségi elkötelezettséget talán nem kéne elvárni a “tömegektől”.

  Ugyanakkor nem hiszem, hogy az átlag színvonal romlott volna, egyszerűen csak az eszközök, amivel képeket készíthetünk, olcsóbbá, könnyebben kezelhetőbbé, és könnyebben hozzáférhetőbbé váltak. Eddig is voltak béna fotósok, csak a munkásságuk “eredményei” eddig az Ofotért padlóján, nem a Facebookon végezték. :-))

 4. Átlagszínvonal romlik? Igen. És akkor mivan? Az átlagszínvonal ez esetben egy teljesen irreleváns kategória. A lényeg, hogy minden eddiginél több lehetősége van arra a tehetséges fotósoknak, hogy megmutassák a tehetségüket, minden eddiginél több kiváló fénykép jut el minden eddiginél szélesebb közönséghez. Én nem látom a problémát.

  Hogy közben minden eddiginél több rossz kép is születik? Igen. Na és?

 5. Kedves Attila!

  Sajnos csak az előttem szólókhoz tudok csatlakozni. Nem is igazán értem én sem, hogy miért a Flickr-n keresed az igényes képeket, illetve főleg, hogy miért zavar, hogy ott igénytelenek is vannak. Ez kb. olyan, mint az Index, vagy az Origo oldaliról összeállítani egy szépirodalmi kötetet. Egyszerűen más célt szolgál. Ha végighallgatsz pár nagy nevű fotóst (nem kifejezetten hazaira gondolok) mindenki csak jót szól a fotómegosztókról, külön kiemelve általában a Flickrt. Ha másért nem, akkor a fényképezés szeretetéért.
  Ha csak azt vesszük, hogy a blogok között (pedig arra magunk iratkozunk fel) hány olyan bejegyzést kapunk naponta, amelyik színvonalon alul van, amitől az átlagszínvonal romlik… Lázadjunk a blogolás ellen is? Nem hiszem, hogy ez a megoldás. Egyetértek dw1-gyel, aki tudja, meg fogja találni a “színvonalas” fényképeket. A többieknek meg ott az ötmilliárd.

  • Nem vitatom egy percig sem az Internet, és annak részeként a képmegosztó oldalak előnyeit. Számos haszna van, amik vitathatatlanok. Én sem eddig, sem ezután nem lázadtam se a képfeltöltő oldalak, se a blogok ellen. Nem mondtam, hogy rosszak, mégkevésbé, hogy ne használják az emberek.
   De nem hiszem, hogy a mennyiség globális ünneplése önmagában okot ad az örömre. Nem hiszem, hogy a mennyiség mellett a jobb minőségre törekvés akár a blogoknak, akár az online sajtónak, akár a képmegosztó oldalaknak kárára válna. Szerintem sem helyesírással, sem nyelvtudással, sem a vizuális kultúrával nem állunk annyira jól (sem itthon, sem a nagyvilágban), hogy ne jöjjön jól bármikor ezen a téren még egy kicsit több odafigyelés.

 6. Amugy mit nevezünk szinvonalnak/minőségnek? Szerintem meg épphogy javul az átlagminőség – köszönhetően a már mindenki számára elérhető DSLrekkel meg a kompaktok csiszolásával.

  Gyakorlatilag helyettünk fotoznak a gépek 🙂 inkább az a baj hogy a jó minőség túl könnyen jön.

 7. “Szerintem sem helyesírással, sem nyelvtudással, sem a vizuális kultúrával nem állunk annyira jól…”

  Kedves Attila! Hát, pontosan erről van szó, kéremszépen! Érdemes egy kósza pillantást vetni erre a bejegyzésedre, és kiderül, hogy 3 bekezdésben temérdek helyesírási hibát sikerült vétened…

  Amúgy én tökéletesen egyet tudok érteni veled, bár ezért postot ragadni talán kár volt, így remek táptalajt szolgáltattál a magukat sértve érzett ,,hobbi-fotósok” számára. De úgy kell nekünk!

 8. Már megint túl sokat vársz az emberektől. Elvárod, h úgy fotózzanak, ahogy Te, vagy minőségi képeket csináljanak. A Flickr-nek nem az a célja, hogy minőségi képeket rakjon ki, erre temérdek más weblap szolgál. Az, hogy a fotózás elérhető a tömegeknek, azt jelenti, h 1 részük felrakja netre és megosztja másokkal, mert mondjuk emilben mire átmegy 1 kép, az ezer év és egyszerűbb 1 linket átlökni, mint tömörítgetni a képeket, stb. Arról meg nem is beszélve, hogy Te se tudtál mindig jól fotózni és biztos van abból a korszakból is számos fotó, amit ha megnézel, eszedbe jut sok dolog. Erről szól a Flickr, h az életed megörökíted és barátokkal ismerősökkel megoszd (mondjuk az, h a dolog nyilvános, más tészta :D), mert mondjuk messze éltek egymástól. Az 5 milliárd érdekes adat, de nem kell lehurrogni a parasztokat, hobbifotósokat, akik használják a szolgáltatást. Ennyi erővel akkor fikázhatnád az ingyenes blog szolgálatatókat is, hogy kell-e ennyi blog, főleg mert a legtöbb szar és igénytelen nem?

 9. Hello 🙂 Might it be okay if I’m going a bit off topic? I am wanting to view the weblog on my brand-new apple ipad tablet however it won’t display properly, do you have any suggestions? Should I try to find an upgrade for my software or some thing? Thanks for the help!

 10. Attila írtam erről még a nyáron egy szösszenetet. Amiről írsz az nálam a “hoppifotós” kategória.

  A Hoppifotós: aki rájön, hogy neki vennie kell egy digitális fényképezőgépet! Bár előtte messze elzárkózott az ehhez hasonló, de még filmes korszakból való masináktól, mondván ő nem ért hozzá. De létrehozták számára azt a kütyüt, azt a szerkezetet, amivel végre “költséghatékonyan” tud kattintgatni. Nem kell filmet befűzögetnie, nem kell előhívások miatt rohangálnia, aztán kimazsolázni a nagyításokhoz szükséges és megfelelő kockákat. Egyszerűen kattintgat. Jól, rosszul véletlenszerűen. Mindent!

  Amit nem hajlandó figyelembe venni:

  A digitális gépek legtöbbje ugyanazokon az alapelveken működnek (záridő, rekesz, fénymérés, színkezelés, fényérzékenység mértéke, mélységélesség, kép szerkesztése már az exponáló gomb nyomkodása előtt…), mint a filmes korszakból visszamaradt szerkezetek és a szerkesztési, megvilágítási alapgondolatok. Ezeknek szakirodalomban illene utána olvasni. Na nem azért, hogy könyvből produkáljunk sablon képeket, hanem a gép kezelésének legalább az alapvető funkcióival, a képszerkesztéssel, a helyes exponálással illene valamennyire tisztában lenni. Ha a rekeszgyűrűt tekerem mi történik? Miért lesz életlen a gyerek feje, de a háttér borotvaéles a 20. fotón, stb.

 11. Hey good website, simply just looking around many blogs, appears a pretty pleasant platform you are using. I’m currently using WordPress for a couple of of my web sites but aiming to modify one of them over with a platform similar to yours as a trial run. Anything in particular you d suggest about it?

 12. De azért sokszor egy rosszul elkészített kép is többet ér mint egy el nem készített kép, nem?

Comments are closed.