Ami elromolhat – el is romlik

Canon-err99-error-messageMurphy törvénye örök érvényű, hiába tagadjuk, hiába küzdünk ellene, hiába reméljük, hogy mi leszünk a kivétel. Ami elromolhat, az el is fog. Csak annyit tehetünk, hogy felkészülünk a probléma áthidalására, hogy ne érjen váratlanul, és ne legyenek katasztrofális következményei.

Ezért hord a felkészült fotós legalább két fényképezőgépet a fontosabb munkákra, ezért van az embernél tartalék akku, ezért tart az ember biztonsági másolatot a fontos adataiból, és ezért érdemes legalább két számítógépet is tartani, ha nem is sajátot otthon, de egy másikat elérhető közelségben.

Az eszközeink elromlanak, és ezt nem lehet megakadályozni. Minél drágább és komolyabb eszközöket veszünk, annál kisebb a meghibásodás valószínűsége, de valamikor minden tönkremegy. Az egyetlen esélyünk, hogy ez ne rázzon nagyon meg minket, hogyha fel vagyunk rá készülve, hogy a helyzetet kezelni tudjuk.

Nekem nemrég úgy tűnt, elveszett egy pár ezer fotóm egy másolási hibából eredően. De a paranoia és a bizotnsági másolat viszont megmentette őket, így volt miből pótolni a veszteséget, ezért már nincs is problémám velük.
Tegnap pedig egy frissen vásárolt merevlemez hibásodott meg, semmilyen életjelet sem adva magáról. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a hiba még az előtt jelentkezett, hogy bármilyen adat rákerülhetett volna. Így nem lett belőle semmilyen adat veszteségem. Az eszközt pedig garanciálisan cserélték. Jó emlékeztető volt viszont számomra, hogy továbbra is mindenből érdemes biztonsági másolatokat tartani, hogy a jövőben se érhessenek kellemetlen meglepetések.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!