Óvatosan a 3 TB merevlemezekkel

SeagateBarracuda-3TB-HDD

Van rajta figyelmeztetés, csak nehéz észrevenni

Van egy érdekes jelenség a 3TB (vagy nagyobb) kapacitású merevlemezemekkel, amiről érdemes tudni. Nem súlyos vagy áthidalhattlan probléma, de érdemes előbb megismerni a jelenséget, hogy ne mit sem sejtve szembesülj vele meglepetésként.

Hogyan tallálkoztam vele
Mivel épp elfogyott minden hely az összes elérhető merevlemezemen, kénytelen voltam húsvét előtt meglepni magam egy új háttértárral.
Naná, hogy nem ment zökkenőmentesen az új HDD beüzemelése. Szerencsére még az ünnep előtt sikerült megoldanom a problémát. Viszont neked is tanulságos lehet, hogy az én hibámból tanulj, ne a sajátodból!

Seagate-Barracuda-3TB-SATA-HDD-frontMarked

Felhívás a merevlemezen

Mivel többen is azt mondták, hogy a 3 TB-al jobban járok ár/érték arányban és tudom jól, hogy helyből sosincs elég, ezért gyorsan úgy döntöttem, hogy inkább a nagyobb kapacitású vinyóba ruházok be. Kicsit többe kerül, viszont így a gigabájtonkénti fajlagos költségem kevesebb, ráadásul később is futok ki a helyből legközelebb. Mi baj történhet? Ez hamar kiderült…

A vinyót nem sikerült beüzemelnem, szerencsére az Aqua Computer eladói ugyanúgy belefutottak a problémába, az ő gépük se kezelte megfelelően, így nem tudták azt mondani, hogy “dehát ez működik”. Úgyhogy némi adminisztráció után kicserélték kisebb, 2 TB-os egységekre.
Ilyeneket eddig is használtam, így tudtam, hogy ezekkel nem lesz gond. Valójában amint kiderült a 3 TB probléma, már bántam, hogy elsőre a nagyobbat választottam a már megszokott 2 TB helyett.

A gond az új technológia
Elvben nincs 2 TB felett méret határ. Gyakorlatilag azonban a 3 TB-os merevlemezekkel nem minden gép boldogul. Eleve feltétele a használatuknak az újabb, 64 bites operációsrendszerek (OSX Snow Leopard, Lion, Montain Lion, Windows8, stb) használata, de még így is könnyen szűk keresztmetszet lehet a SATA vezérlő hardver.

Az általam vásárolt 3 TB merevlemezen egyébként volt is egy erre figyelmeztető üzenet a Seagate oldalán levő megoldási segédlet linkjével – kár, hogy ezt már csak azután vettem észre, hogy kibontottam a csomagolásból, és hogy ez a szakmai tanács az én problémámon nem tudott segíteni.

Túlcsordulás
Számábrázolási probléma. Azt takarja, hogy bizonyos mennyiségű számjeggyel (esetünkben 32) egy adott számrendszerben (jelen esetben bináris számokról lévén szó ez a kettes) csak behatárolt nagyságú számot lehet leírni.
Ugyanaz a jelenség, mint a kilométer óra, vagy a fényképezőgépek fájl sorszámozása. Ha csak 4 számjegy áll rendelkezésre a sorszám ábrázolására, akkor 0000 és 9999 közötti számokat lehet ebben a formában megjeleníteni, és a számláló átfordul, akkor nulláról kezd előről számolni. A konkrét esetben binárisan, vagyis kettes számrendszerben, nullákkal és egyesekkel próbál a rendszer 32 biten, vagyis 32 számjeggyel leírni egy ebben a formában leírhatónál nagyobb tárkapacitást.
A kettes számrendszerben 32 biten 512 byte-os cluster mérettel címezhető tárterület mérete
2^32*512=2,199,023,255,552Mikor a nagyobb HDD-t rákötöd a számítógépre, gyorsan elszámol ameddig tud, vagyis 2.2 TB-ig, majd látja, hogy még van további kapacitás, amit össze kellene számolnia, így nullázódik a számláló, mert nagyobb számot nem tud ábrázolni adott helyi értéken és nulláról tovább számol. Jelen esetben marad még 801 GB, így eddig számol tovább, és mivel az előző kicsit több, mint 2 TB-ot el is felejtette a nullázáskor, csak ennyit lát a 3 TB-os merevlemezből.

Az angol nyelvű PC World által publikált cikk szépen levezeti nem csak a hiba okát, hanem a megoldásokat is. A hiba oka egy érdekes matematikai jelenség, a túlcsordulás, de félek, hogy aki izgalmasnak tartja az ilyen matematikai jelenségeket, annak felesleges magyarázni. Másokat meg csak untatna (ha mégsem, akkor lásd keretes).

Van megoldás

  • Ha elég új (legfeljebb néhány hónapos) géped és 64 bites operációs rendszered van, akkor nem kell félned, mert ez nem okozhat gondot. Ennek legbiztosabb jele, ha már eleve van egy 3 TB-os merevlemez a gépedben és eddig is gond nélkül működött, vagy legalább már próbáltad és nem volt vele gond.
  • Ha régebbi a géped, az még nem jelenti, hogy feltétlenül gondod lesz egy 3 TB-os merevlemezzel. Volt, aki azt jelezte, hogy két éves géppel sem volt semmi problémája, tehát lehet, hogy neked sem lesz. De ennek érdemes utána járni a meglepetés elkerülése érdekében.
  • Ha “rendes” PC-d van és mégsem működik az új, nagy vinyóval, akkor nézd meg a korábban hivatkozott oldalak tanácsait. A problémát lehet, hogy megoldja egy driver frissítés, de legrosszabb esetben is csak egy SATA vezérlő kártyát, vagy esetleg alaplapot kell a gépben lecserélni.
    Úgy néz ki, hogy adattároló lemezként könnyebb működésre bírni a 3 TB-os merevlemezt, mint rendszer meghajtóként arról bootolni.
  • Ha (mint én) te is, egy USB ház, adapter, vagy dokkoló segítségével kötöd a merevlemezed a számítógépre (az én esetemben laptopra), akkor könnyen előfordulhat, hogy maga az USB eszköz az, ami miatt nem látszik a 2 TB-nál nagyobb tárkapacitás. Ez ellen úgy védekezhetsz, hogy lecseréled az USB eszközt egy újabbra (amihez nekem nem volt kedvem), amivel már nincs ilyen probléma. Vagy megteheted, hogy inkább USB házzal egybeépített 3TB merevlemezt veszel, amit mivel egy egységnek készítettek, biztosan működnek is együtt – cserébe viszont valamivel nagyobb és pláne drágább is, mint a magában árusított, beszerelhető natúr winchesterek. Vagy mint én tettem, vehetsz 3 TB helyett inkább 2 TB-os merevlemezeket, amik biztosan működnek.
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!