Film készül(het) Robert Capáról

Fotó: Gerda Taro

Fotó: Gerda Taro

A HVG.hu híre szerint az egykor James Bondot alakító Pierce Brosnan cége, az Irish DreamTime készül megfilmesíteni a híres magyar háborús fotóriporter, Robert Capa (Friedmann Endre) háborús kalandjait. A hírben életrajzi filmet emlegetnek, de reményeim szerint nem dokumentum filmre készülnek, hanem inkább Capa eleve film forgatókönyvnek szánt Kissé elmosódva… önéletrajzi regényét fogják feldolgozni. Én el tudnék képzelni belőle egy több órás, akciódús nagyjátékfilmet, ami nem ritka a háborús filmek közt (lásd pl. Ryan közlegény megmentése), amit extraként egy dísz dobozos DVD-n egy kiegészítő dokumentumfilm kísérhetne Capa regénye előtti és utáni életéről, amik szintén nem voltak kalandoktól mentesek.

Sajnos Hollywood nem feltétlenül a történeti hűség, vagy a művészi alkotás teljessége, hanem a piacképesség és az üzleti racionalitás mentén szokott dönteni, így valószínű, hogy nem fogják ennyire túl spilázni, mint én ideálisnak tartanám. Viszont az szinte biztos, hogy a film jelentős része mindenképp a második világháborúval foglalkozik majd, hisz ez Capa életművének egyik legjelentősebb szakasza, így annak is meg van minden esélye, hogy a film végül tényleg a regényen alapuljon, de az sem kizárt, hogy inkább felületes és kivonatosabb lesz, de végig vezetik az életpályáját Budapesttől (bár inkább valószínű, hogy Berlintől) Kambodzsáig. Kíváncsian várom, és azt hiszem nem vagyok egyedül.

Kiegészítés: Sajnos évekkel a pletykák után még mindig nincs érdemi hír arról, hogy tényleg elkészülhetne a sokat emlegetett, aztán mindig ehtett Robert Capa film.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!