A Lexar is gyártani fogja az XQD kártyákat

A Lexar bejelentette, hogy elkezdik gyártani a Sony és a Nikon együttműködéseként létrejött új XQD kártyatípust, amit eddig csak a Sony gyártott. Első kártyáik a harmadik negyedévben várhatók.

Az új XQD formátum lényegesen nagyobb sebességre képes, mint az elterjedt, hagyományos SD és CF kártyák. Nagy hátránya viszont, hogy eddig a fényképezőgépek közül csak a Nikon D4 használta, és a gyártók közül csak a Sony gyártotta. A kártya minél eredményesebb bevezetése érdekében a Nikon mellékel minden megvásárolt D4-hez egy 16GB-os Sony XQD kártyát és egy Sony USB3 kártyaolvasót is.
Az igazi elterjedéséhez viszont arra lesz szükség, hogy más gyártók kínálatában is megjelenjen, ami nem utolsó sorban az árverseny kialakulásának is használni fog. Ezért is üdvözletes a Lexar bejelentése. Persze ahogy az lenni szokott, ha egyre több gyártó száll be az XQD gyártásba is, és nem csak a nagy prémium márkák árulják ezt a kártyatípust, akkor az nem csak az árakat hozza majd kedvezőbb szintre, hanem a minőség/sebesség rovására is megy majd, és az igazán gyors és megbízható kártyák ugyanúgy drágák maradnak majd – ahogy ez most is van a többi kártyatípusnál.

Kell egy újabb kártyatípus
Korábban nem csak a Sony próbálkozott már a Memory Stick képében új memóriakártya elterjesztésével, a Fuji és az Olympus is próbálta a piacra erőltetni saját XD kártya szabványát, amit annak idején a fáma szerint azzal a szlogennel jelentettek be, hogy “A piacnak szüksége van egy újabb kártya formátumra.” Ekkoriban még csak 8-10 féle kártyatípus nevét írták a kártyaolvasókra, ami mára 30-40 körülire nőtt, bár ezek többsége ugyanannak a kártyaszabványnak másfajta (jobbára kisebb, helytakarékosabb) interfészre alkalmazását jelentik, illetve az azonos méretű és csatoló felületű kártyák különféle sebesség és kapacitás kiterjesztésű változatainak támogatására utalnak.
Az XD kártya elterjesztésével a Fuji/Olympus kudarcot vallott. Bár a kártyaolvasók többségére mindegyikére rákerült a kártya foglalata, rajtuk kívül lényegében senki nem használta soha semmire, és mára már mindegyik fényképezőgépükben kénytelenek SD aljzatot is elhelyezni, hogy eladható legyen a piacon. Mai gépeikből teljesen kimarad az XD kártya.
A Sony sokáig kitartott a Memory Stick és kisebb változatainak használata mellett, végül ők is belátták, hogy az elterjedtebb szabványok támogatása nélkül esélytelenek eladni a gépeiket, akármilyen jók legyenek is, így ma már csak az SD kártya mellett maradt meg a saját kártyahely.

Az XQD előnyei
Az XQD esetében a Sony helyesen tette, hogy a vezető fényképezőgép gyártók egyikével társult a piaci bevezetéshez. A két gyártó együtt lényegesen nagyobb hatást tud gyakorolni a piacra. Az XQD a számadatok szerint már most is villámgyorsnak tűnik, ami a profi fotózásban és a videózásban egyaránt fontos szempont. A Lexar bejelentés azt igéri, hogy akár 5GB/s adatátviteli sebességet is elérhetnek az új formátummal, ami még sok érdekességet tartogathat a jövőben.
De vajon mennyivel fontosabb szempont ez a könnyű hozzáférhetőséggel, és a széles körű támogatottsággal szemben, amit az SD képes nyújtani úgy a gyártóknak, mint a felhasználóknak? A kérdést aligha nem az fogja eldönteni, hogy más gyártókat mennyire engednek majd be az XQD használók körébe, illetve, hogy más gyártók mennyire akarnak majd egyáltalán csatlakozni az új kezdeményezéshez, és mindezt milyen áron.

Te mit gondolsz az XQD kártyaformátumról?

Kiegészítés: Az XQD nagy hátránya, hogy kevés helyen kapni. Több kolléga panaszkodott már rá, hogy nem csak kártyát, hanem kártyaolvasót is csak azok a boltok árulhatnak, amik az ezeket használó (jobbára profi Nikon) gépeket is. Ilyen bolt pedig kevés van és a nyitvatartásuk sem ezeknek szokott a legrugalmasabb lenni. Sőt készlet sem mindenhol van ezekből a ritkább termékekből. Szóval, ha épp ottho felejtetted, elhagytad, vagy elromlott az XQD kártyád, vagy kártyaolvasód és gyorsan kéne egy munka során. Na akkor bajban vagy…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!