Új képformátumot vezetne be a Google

JPG-tomorites-illusztracio-wikipediaA Google bejelentette, hogy új tömörített képformátumot vezetne be a JPG helyett. A WebP néven futó projekt 40% méretcsökkenést igér, amivel jelentősen növekedhetne az Internet böngészés sebessége. Viszont az új formátumot ma még semmi sem támogatja.

Az új alternatívaként felkínált WebP formátum a Google által nemrég bevásárolt WebM videó formátum rokona, és hasonló módon ingyen kínálja használatra a cég, csak minél gyorsabban és széleskörben elterjedjen a használata. A WebP formátum ugyanúgy veszteséges tömörítést alkalmaz, mint a JPG, sőt mind az előállítása, mind a dekódolása komolyabb számító kapacitást igényel. Persze a Google azzal érvel, hogy a JPG a 90-es évek fejlesztése, és azóta exponenciálisan nőttek a számítási kapacitások. Ezért aztán nem okoz gondot, hogy a WebP jóval nagyobb kapacitást igényelne szerver és kliens oldalon egyaránt. Viszont cserébe a keresőcég fejlesztői azt állítják, hogy használatával akár 25% gyorsulást is elérhetnénk az Internet használat során. Mivel az új tömörítéssel minden képfájl mérete jelentősen csökkenne, a képek továbbításához szűkebb sávszélesség is elegendő lehetne, vagy ugyanazon a sávszélességen gyorsabban haladnának az adatok. Márpedig statisztikáik szerint weboldalainknak mintegy 65%-át a képek teszik ki (és ha nem lenne olyan sok flash oldal, ez az arány jóval nagyobb lenne).

A Google hamarosan kiadja a Chrome böngésző egy újabb változatát, ami már képes lesz a WebP képek megjelenítésére. Ma még azonban maga a cég sem támogatja csak külön tömörítő és megjelenítő programokkal. Tehát ma még semmi értelme nem lenne használni, és az sem feltétlenül jelent majd komoly változást, ha a Chrome képes lesz megjeleníteni. Legalább egy, de inkáb több népszerű böngészőben kéne megjelennie a támogatásnak, hogy egyáltalán érdemes legyen komolyabban elgondolkozni a formátum elterjesztésén.
Ráadásul vannak egyéb konkurens formátumok, amik már évek óta próbálják kiszorítani a JPG használatát. Ezeket mára minden létező képkezelő program – így a böngészők is – gond nélkül kezelik, de használatuk szinte elenyésző.

Van, aki szerint a Google ezzel az új formátummal csak azt akarja kipróbálni, hogy mennyire képes ráerőltetni az akaratát az informatikai világra. Ha úgy tetszik, ebben is megirígyelték az Apple diktáló szerepét, amit a cupertinoi cégnél egyes formátumok és technikai megoldások kapcsán sikerre tudtak vinni, a zenelejátszók, és a mobiltelefonok terén egyaránt. Igaz az Android telefonok kapcsán támadt konkurencia harc szült némi vitát a két cég között, mégis gyakran sikerült közös nevezőket találni, így például a HTML5 támogatás terén is. A WebP akár lehet a következő közös nevező, és nem lenne meglepő, ha a Chrome után a Safari is hamar támogatni kezdené az új formátumot.

Az átállást persze nagyban megkönnyíthetné, ha a fényképezőgép, scanner és egyéb képet előállító eszközt gyártók is átszoknának rá. Viszont ez a minőség szempontjából nem lenne feltétlenül jó döntés, hiszen veszteséges tömörítésről beszélünk. A WebP – mint neve is utal rá – elsődlegesen webes formátum, tehát nem feltétlen indokolná, hogy a képeket előállító eszközök direktben támogassák. Ugyanakkor a helytakarékosság akár marketing tényezővé is válhat a fényképezőgépeknél – igaz az utóbbi évek memória kapacitás mövekedései mellett ez már aligha lesz vásárlást befolyásoló tényező. A Google viszont szorgalmazza, hogy a böngészők mellett legalább szerver oldalon minél többen támogassák, és már olyan protokollokra is javaslatot tettek, amellyel a böngésző közli a szerverrel, hogy tud-e kezelni WebP képeket. Ha a böngésző nem támogatja a formátumot, hagyományos JPG képeket töltene le, ha viszont képes kezelni a WebP képeket, akkor a szerver úgy küldené a számítógépre a képeket.
Ahogy az Index cikke írja, sokkal könnyebb dolga lesz a keresőóriásnak a WebM videóformátum elterjesztésével, hiszen a piacvezető YouTube a Google kezében van, míg a fotó világban a Picasa befolyása lényegesen kisebb. Arról már nem is beszélve, hogy míg a YouTube esetében első sorban a videó beágyazás divat, addig a fotókat nem az eredeti tárhelyről szokás belinkelni, hanem mindenki lementi, és külön feltölti saját weboldalára, ezzel mindig újabb és újabb másolatokat létrehozva.

Szerintem az igazi kérdés minden új formátum elterjesztése esetén, hogy milyen többlet előnyt hoz. A WebP a tömörítésen túl miben tud még újat, többet nyújtani? Vagy milyen újításra lehet még szükség? Milyen mértékben támogatja a korábbi évek fotó metaadat kezelési szabványait, és hogy akár ebben, akár egyéb dolgokban képes, vagy akar-e újításokat hozni. Például érdekes kérdésnek tartom, hogy ha már egy Internet keresőről ismert cég fejleszti a formátumot, vajon a képek keresését támogatja-e valamivel, hordoz-e magában előre lépési, automatizálás, vagy egyéb további lehetőségeket? Vagy erre újabb formátumot kell majd kitalálni, ha egyszer megint eszükbe ötlik valami?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!