A fotózás veszélyes “sport”

Bár a fotózás nem sport, azért meg vannak a veszélyei azon túl is, hogy kemény fizikai munka, amitől izomláza lehet az embernek. Tiger Woods például nemrég lőtt telibe egy fotóst a golfpályán.

Tiger-Woods-hit-golf-ball-and-photographer-Mark-Pain

Fotó: Mark Pain/Daily Mail

Amint a brit Daily Mail és az amerikai CBS News is beszámolt róla, világhírű amerikai golfozó, Tiger Woods a brit Ryder Cup versenyen játszott, mikor az utolsó lyuk egy túlméretezett ütésekor pont Mark Pain fotóriporter felé repült a labda, akit el is talált. Mint a fotós az Early Shownak nyilatkozott, ilyenkor az ütés után is a golfozóra szokott koncentrálni, hogy megörökítse az arckifejezését, amint örül, esetleg eldobja az ütőjét. Arra maga sem számított, ami történt, hiszen a megfelelő távolságra álltak mind a fotósok, minden előírást betartottak, Tiger pedig a világ egyik legjobb játékosaként általában jól szokta méretezni ütéseit.

Tiger-Woods-and-photographer-Mark-Pain

Távozik az eltalált fotós
Fotó: Mark Pain/Daily Mail

Most azonban máshogy alakult, és az szinte csak ösztönös reakció volt, hogy Pain lenyomta az exponáló gombot, mikor a labda egy ezred másodpercre feltűnt a keresőben. Szerencsére sem ő, sem fényképezőgépe nem sérült meg komolyabban. Sőt visszaemlékezéseiben arra sem tér ki a brit fotós, hogy Mark Pain, hogy nevének jelentéséhez illő módon fájdalmas lett volna ez a kis incidens. Tiger viszont komolyan meglepődött a történteken, hiszen nyilván nem így tervezte az ütést. Ezt semmi más nem bizonyítja jobban, mint egy újabb kép, melyen Woods fájdalmas képpel néz a baleset helyszínéről távozó fotós után (amit persze az eltalált fotós maga nem fényképezhetett a lapban megjelent képaláírás ellenére sem, hiszen ő maga is rajta van a képen).

Én magam golfoztam is, sőt felém röpködő golflabdák elől is elég sokat ugráltam egy időben, de fotózni még sosem volt szerencsém a játékot. Viszont hallottam már olyan fotósról, aki hasonlóan járt, de nem csak abban nem volt szerencséje, hogy a remek képet Tiger Woodsról készíthette el, hanem abban sem, hogy egy kis koppanással a gépén megússza. Neki a golyóit találta el a golyó (angolul jobban ül a poén, mivel ott nincs külön szó golyóra és labdára).

Ha már a Daily Mail volt olyan kedves, hogy a fényképezőgépek megszállottjara tekintettel megosztja a gép típusát, én sem hagyom ki. Bár szerintem igazán nem lényeges tényezője a történetnek, ahogy a jó képek készítésének sem. A gép egy Nikon D3s volt, rajta 24-70 mm objektívvel.

Tiger viszont már nem első alkalommal talál telibe kamerát. Nem véletlen a szóhasználat, hiszen legutóbb egy filmes kamerát talált el egy Nike reklámvilm forgatása során. Az első felvétel nem lett az igazi, mikor a rendező utasítására a kamera fölé célzott. A direktor hát azt adta utasításba, hogy “Találd el a kamerát!” – és lőn. A kamera itt is túlélte, és az operatőrnek sem lett szerencsére más baja egy kis ijedtségen. Viszont itt a kamera előtti szűrő megsínylette a rövid találkozást a labdával.

Roppant érdekes egyébként a fenti történet(ek) ismeretében megnézni az Origo júniusi anyagát, melyből megtudhatjuk, hogy egy golflabda (a sebességi rekorder persze) akár 328 km/h-val is haladhat, de még érdekesebb megnézni a videót, amin egy vaslemeznek ütközik. Igaz ennek már semmi köze Michael Pain történetéhez, csak érdekesség. (Ha lenne a blogon ilyen intézmény, akkor ez lenne a cikk keretes kis színes infó morzsája…)

https://www.youtube.com/watch?v=AkB81u5IM3I

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!