iPhone alkalmazás a HVG-től

HVGapp-iPhone-screen

Alkalmazásért katt a képre!

iPhone alkalmazást adott ki a HVG, mellyel kényelmesen böngészhetünk a hvg.hu hírei, vagy akár a nyomtatott magazin címlapjai és a Nagyítás képgalériák között is.

A FigyelőNet, és a Népszabadság után most a HVG is előállt saját híreit iPhone készüléken prezentáló ingyenes alkalmazásával. Ennek használatával nem szükséges Internet böngészőt alkalmazni, a hírek magába az alkalmazásba töltődnek le, maximálisan kihasználva annak képernyőjét. Az ilyen alkalmazások használatának legfőbb előnye, hogy nem kell feleslegesen letöltenünk a weboldal azon részeit, amiket a készülék amúgy sem jelenít meg (például a flash tartalmakat, vagy épp a reklámokat), illetve a grafikai elemek, fejlécek, menü díszítések letöltése sem szükséges. Ezáltal a hírek böngészése kényelmesebb, és főleg gyorsabb lehet.

HVG-iphone-app-nagyitas-landscape

Alkalmazásért katt a képre!

A HVG alkalmazásának főmenüje függőleges állásban használja a képernyőt, de egy hírt, vagy Nagyítás galériát megnyitva már elforgathatjuk a készüléket, úgy jobban kihasználja a képernyőt. Igaz ez nem sikerül tökéletesen, mivel a Nagyítás képei, akárcsak a böngészőben nézve, fekete kerettel jelennek meg, és ezen kívül az oldal további fehér részei is látszanak, további helyet véve el a képektől az amúgy sem túl nagy telefon képernyőn. Talán egy következő verzióban érdemes lenne megoldani, hogy csak maguk a képek jelenjenek meg az alkalmazásban, ez sokat adna az amúgy közismerten remek képek élvezeti értékéhez.
Sajnos a szöveget és képeket sem tudjuk az iPhone esetében megszokott módon nagyítani, azok mindig ugyanazzal a mérettel jelennek meg, és olykor zavaró a kezelési filozófia váltogatása is. A képgalériák között például az iOS-nél megszokottan képek jobbra-balra lapozásával tudunk választani, a galériát megnyitva viszont fel le tudjuk a képeket egyben mutató oldalt csúsztatni. A képek alatt látható jobbra-balra mutató nyíl pedig nem a képek közti navigálást szolgálja, hanem a galériák közti vándorást.

Az alkalmazás – mint minden iPhone App – használható iPad készüléken is. Az iPad kétszerező gombjának megnyomása után ugyanaz az alkalmazás rajzolódik ki a nagyobb képernyőn, virtuálisan megnövelt méretben, többlet szolgáltatásokra ne számítsunk. Talán az iPad hivatalos magyarországi megjelenése után – amiről még mindig nem is sejteni, hogy mikor lesz – nem árt majd frissíteni az appot a nagyobb képernyő jobb kihasználhatósága érdekében. Addig pedig talán a kezelőszervek és a galéria megjelenítés területén van mit finomítani. És természetesen a HVG vonatkozó hírének kommentelőinek is igazuk van abban, hogy érdemes lenne az alkalmazást Android, Symbian és egyéb mobil platformokra is megjelentetni, hogy ne csak az iPhone felhasználók élvezhessék azt.