iPhone alkalmazás a HVG-től

HVGapp-iPhone-screen

Alkalmazásért katt a képre!

iPhone alkalmazást adott ki a HVG, mellyel kényelmesen böngészhetünk a hvg.hu hírei, vagy akár a nyomtatott magazin címlapjai és a Nagyítás képgalériák között is.

A FigyelőNet, és a Népszabadság után most a HVG is előállt saját híreit iPhone készüléken prezentáló ingyenes alkalmazásával. Ennek használatával nem szükséges Internet böngészőt alkalmazni, a hírek magába az alkalmazásba töltődnek le, maximálisan kihasználva annak képernyőjét. Az ilyen alkalmazások használatának legfőbb előnye, hogy nem kell feleslegesen letöltenünk a weboldal azon részeit, amiket a készülék amúgy sem jelenít meg (például a flash tartalmakat, vagy épp a reklámokat), illetve a grafikai elemek, fejlécek, menü díszítések letöltése sem szükséges. Ezáltal a hírek böngészése kényelmesebb, és főleg gyorsabb lehet.

HVG-iphone-app-nagyitas-landscape

Alkalmazásért katt a képre!

A HVG alkalmazásának főmenüje függőleges állásban használja a képernyőt, de egy hírt, vagy Nagyítás galériát megnyitva már elforgathatjuk a készüléket, úgy jobban kihasználja a képernyőt. Igaz ez nem sikerül tökéletesen, mivel a Nagyítás képei, akárcsak a böngészőben nézve, fekete kerettel jelennek meg, és ezen kívül az oldal további fehér részei is látszanak, további helyet véve el a képektől az amúgy sem túl nagy telefon képernyőn. Talán egy következő verzióban érdemes lenne megoldani, hogy csak maguk a képek jelenjenek meg az alkalmazásban, ez sokat adna az amúgy közismerten remek képek élvezeti értékéhez.
Sajnos a szöveget és képeket sem tudjuk az iPhone esetében megszokott módon nagyítani, azok mindig ugyanazzal a mérettel jelennek meg, és olykor zavaró a kezelési filozófia váltogatása is. A képgalériák között például az iOS-nél megszokottan képek jobbra-balra lapozásával tudunk választani, a galériát megnyitva viszont fel le tudjuk a képeket egyben mutató oldalt csúsztatni. A képek alatt látható jobbra-balra mutató nyíl pedig nem a képek közti navigálást szolgálja, hanem a galériák közti vándorást.

Az alkalmazás – mint minden iPhone App – használható iPad készüléken is. Az iPad kétszerező gombjának megnyomása után ugyanaz az alkalmazás rajzolódik ki a nagyobb képernyőn, virtuálisan megnövelt méretben, többlet szolgáltatásokra ne számítsunk. Talán az iPad hivatalos magyarországi megjelenése után – amiről még mindig nem is sejteni, hogy mikor lesz – nem árt majd frissíteni az appot a nagyobb képernyő jobb kihasználhatósága érdekében. Addig pedig talán a kezelőszervek és a galéria megjelenítés területén van mit finomítani. És természetesen a HVG vonatkozó hírének kommentelőinek is igazuk van abban, hogy érdemes lenne az alkalmazást Android, Symbian és egyéb mobil platformokra is megjelentetni, hogy ne csak az iPhone felhasználók élvezhessék azt.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!