Index Memo – régi-új lap régi-új kiadásban

Forrás: Index
MagyarMemo

Magyar Memoért katt a képre!

Ha frissre kíváncsi nézze neten, ha papíron olvasná nyomtassa ki magának! Közel két teljes évvel az eredeti ötlet bejelentése után megszületett ismét előkerült a nagy ötlet. Bár talán annyira az eredeti ötlet sem volt eredeti. Két éve a kezdeményezés bemutatásakor még azt írták, hogy 50-70 hír jelenik meg az Indexen naponta, ma már száz vagy többet írnak. A Magyar Memo célja viszont azóta sem változott. Nyomtatható formában tálalni az előző nap hírtermését.
Igaz én a papírmentes iroda híveként a PDF-et is inkább digitálisan,  a számítógépen, vagy iPaden/iPhone képernyőn olvasom.

Indexnél talán irígykednek a nyomtatott lapokra, amikor egy idő után masszív papírhegyeket képeznek a szerkesztôségben. Örökké emlékeztetve az online Sajtó munkatársait a netes anyagok múlandóságára. Bizony a papír alapú sajtó egyik fő jellemzôje, hogy kézzelfogható, és maradandó. A polcon tornyosukó lapszámok azután is kordokumentumok maradnak, hogy a netes lapok szervereit örökre áramtalanítják. Bár azon a még (érthetetlen módon) létező diszkrimináción nem fog változtatni ez a kezdeményezés sem, hogy egyes helyeken csak a nyomtatott sajtót tekintik sajtónak. Minden esetre egy hirtelen mozdulattal előkapták az Indexnél a régi ötletet, és felélesztették az Index PDF változatát. Elvégre nyomdaköltséget fitzetni drága, különben is ki tudja, hogy hány olvasó tart rá valóban igényt, az előfizetési díjakkal másoknak is inkább csak gondjuk van. Inkább maradjon a házi manufaktúra: aki papíron olvasná, az nyomtassa ki magának.

De az ötlet olyannyira nem új, és nem is saját, hogy sok más külföldi szolgáltatás mellett az MTI maga is csinál ilyet. Ez az MTI szolgáltatás pedig, hogy-hogy nem, szintén PDF-ben letölthető, mint az Index kezdeményezése. Persze az MTI Reggeli Monitor szolgáltatása csak MTI hírekből válogat, és másokat legfeljebb csak szemléz, míg az Index Memo – amellett, hogy ingyenes – nyilván saját anyagokat és esetleg más hírügynökség anyagát is beválogatja. Bár – akárcsak a teljes magyar sajtó – többségében az Index is MTI anyagokból dolgozik, mert ez a kényelmes, gyors és olcsó….legalább viszonylag. Az sem egy rossz ötlet az Index részéről, hogy a nyomtatható cikkek mögé is odabiggyesztik az URL-t (rövidítve persze), hogy hol található a cikk a neten, így egy kattintással oda ugorhatunk, és nézhetjük eredeti verzióban, képekkel, linkekkel, vagy akár kommentekkel együtt is.

Amire igazán kíváncsi lennék, hogy a Magyar Memo vajon ugyanúgy automatikusan generálódik, mint az Index oldalmegjelenítései, vagy mintegy feltámasztva az Internet korszak által munkanélküliségbe taszított munkakört, külön tördelőt alkalmaznak az előállítására. Nemes gondolat a Memo bemutatkozásában, hogy azt ígérik, az anyagokat válogatáskor újra szerkesztik, sőt a helyesírási hibákat is kijavítják. Remélhetőleg nem csak a nyomtatóbarát PDF verzióban, hanem a neten időtlen időkig – vagy legalábbis szerver leállásig – fennmaradó online változatban is – ha már egyszer megtalálták őket. Bár akkor már érdemesebb lenne eleve élesben alkalmazni az olvasószerkesztőket, és így a nyomtatott verziót már javítani nem is kéne.

Minden esetre reméljük, hogy a kezdeményezés ezúttal nem hal hamvaiba, mint legutóbb, és azzal, hogy sokáig fennmarad, talán a minőségre is visszahat (pozitívan) az Index háza táján. Akár egy szép nap még talán amolyan igazi nyomtatott lappá is kinőheti magát, amibe még képek is kerülnek. Elvégre ha úgy tetszik, ezzel új lap született az inkább csak fogyni és megszűnni szoktak sajnos.

Kiegészítés: Két éve azért úgy fest, hogy hosszabb távra tervezték a Magyar Memo-t, mert akkor még a lementhető PDF fájlnevében szerepelt az évszám is, idén ezt már rövidlátón kihagyták a készítők. Persze a fájlnevek rendszere bármikor átalakulhat. De hogy az évszám kimaradt, arra utal, mintha maguk sem hinnének a kezdeményezés sikerében…

Eddig megjelent számok:

Readers Comments (2)

  1. Tegnap az indexen is kommenteltem, de megismétlem itten is, hogy egy e-book formátumú valaminek talán még lenne is értelme a PDF mellett. Abban van ráció, hogy reggel lementem az ebook readerre a cuccot, és útközben olvasgatom (azért mégiscsak egy fokkal jobb, mint telefonon).

    Most rá vagyok kattanva a The Escapist Magazine-re, aminek van Kindle kiadása is: lehetne olvasgatni az anyagokat weben is, de baromi jó, hogy útközben egy e-book olvasón szép kényelmesen át tudom lapozgatni a cikkeket. Persze előny, hogy ezek nagyrésze akár hetekkel, hónapokkal később is érdekes tud lenni, nem gyorsan elavuló híranyagokról van szó, hanem tényleg magazinos jellegű tartalomról.

    • Van benne valami, amit mondasz. Mondjuk én nem vennék e-olvasót, ami másra nem jó (bővebben majd kifejtem valamikor), így nekem mindegy, hogy PDF-ben van, vagy e-book formátumban.
      Viszont, hogy erre az Indexnél nem gondoltak, az vagy azt jelenti, hogy ők se tartják az e-olvasókat kellően elterjedt dolognak, vagy sokkal inkább annak a jele, hogy maguk se tudják, hogy mit akarnak kezdeni az egésszel…

Comments are closed.