Mit hozhat az Apple tablet?

steve_jobs_moses_apple_tablet

Steve Jobs karikatúra AlmaTáblákkal

Az új Apple Tabletről már szinte óránként jelennek meg megerősítetlen hírek, annyi – gyakran ellentmondásos – információval, hogy már Handrás a legelszántabb megélhetési (elvégre Apple boltot működtet) Apple rajongó is gúnyolódik rajta. Érdemes elolvasni mit ír, tényleg jópofa ennyi ellentmondást egy listában olvasni, és tényleg kb. ennyit lehet tudni. A Média Blogon Pollner valamivel jobban a – főleg média – piaci hatásaira koncentrál, mikor kritikájában csoda tablettának bélyegzi. Bár az én ízlésemnek nála is túlhangsúlyozottak a bizonytalan műszaki paraméterek, és elnagyoltak az eszközben rejlő piaci lehetőségek. Igaz látatlanban nagy mélységben nehéz ezeket elemezni.

Ahogy a Plastik Média írása is összefoglalja, bármit hoznak ki, az várhatóan újabb nagy dobás lesz az Appletől. A vezér,  Steve Jobs akárhányszor kiáll a nagyközönség elé egy új terméket bemutatni, mindig meglepetést okoz, és valami új felhasználói élményt ad el. Így tettek az iPoddal, és a vele bevezetett iTunes zenebolttal, amikor mások még csak a készüléket árulták. Kritizálta mindenki a készülék kötöttségeit, mégis világsiker lett, amit azóta is próbálnak a konkurensek másolni. Majd ezt a boltot megnyitották a filmek előtt is. Az iPhone új felhasználói élményével pedig megjelent az App Store szoftverbolt, amit szintén kétkedve fogadtak a kritikusok. Mégis milliárdos bomba üzlet lett belőle, amit azóta az összes okostelefon gyártó másolni próbál, mert mégis csak jól működik, népszerű, és nem utolsó sorban jövedelmező. Hiszen mindenkinek fontos, hogy menjen az üzlet.

Ahogyan korábban már én is leírtam, talán a Tablet lesz a megoldás a sajtó válságára. Persze valószínűleg nem az egyedüli megoldás, és talán nem is a legjobb. Sőt talán meg sem lépik, bár ahhoz túl sok pletyka kering róla, és túl jó lehetőség, hogy kihagyják.
A főbb műszaki paraméterek, és a pontos képességei még ismeretlenek – inkább csak találgatás megy róluk, minthogy tényleges információval bírjon bárki. Az szinte biztos, hogy méretben az iPhone és egy laptop között fog elhelyezkedni, funkcióban talán leginkább egy Netbook (eredeti) funkcionalitása várható tőle. Első sorban a kis méret és a kényelmes Internetezés és multimédia elérés lesz a célja. Nem lesz mindig a kezünkben, mint az iPhone, viszont nem is fogjuk annyira elásni a táska mélyére, mint egy laptopot.
Akinek van ma iPhone-ja, az lehet, hogy nem is akar majd tabletet, ha “csak” annyit fog tudni, egy nagyobb képernyővel. Akinek viszont ennél alig valamivel többre kell a számítógép, az lehet, hogy inkább tabletet vesz majd laptop helyett. Esélyes, hogy akár az iPod a zenehallgatást, úgy megreformálhatja a Tablet az okostelefonok és netbookok által már átalakulóban levő számítógép használati szokásainkat. Az sem tűnik kizártnak, hogy minden lakás hétköznapi kellékeként váltják majd le, ha a tévét nem is, de a vezetékes telefont (ahol ma még létezik ilyen), és a csak Internetezésre és kommunikációra használt nagyobb méretű számítógépeket. Aki persze komolyabb munkára használja a számítógépet, és ezért szüksége van komolyabb eszközre, az továbbra is tartani fog ilyesmit. Aki viszont csak azért tart egy nagy kocka számítógépet a sarokban, hogy néha megnézzen valamit az Interneten, és elolvassa a leveleit, illetve talán, hogy Skype-oljon, és pont emiatt a kevésbé kiemelt jelleg miatt nem akar egy okostelefonnal rohangálni (ami mindezeket tudja), annak ideális lehet ez a futurisztikus eszköz, különösen ha a könyvek, újságok és folyóiratok is erre a médiumra költöznek át az erdőirtást ösztönző nyomtatott formából.

Engem személy szerint a fotóriporteri munkához jobban felvillanyozott volna egy kisebb méretű, de a MacBook Air-nél használhatóbb laptop/netbook jellegű eszköz megjelenése. Ami ez alatt van szolgáltatásban, arra jobbára ma az iPhone bőven elegendő számomra. De azért érdeklődéssel figyelem, hogy mit hoznak ki a tablet koncepcióból, mert ki tudja? Még akár az is lehet, hogy maga a készülék is érdekes lesz számomra. A piacra és a társadalomra gyakorolt hatásai pedig mindenképp fontosak lehetnek. Különösen, ha tényleg ez – vagy ilyen – lesz a jövő médiuma, amire a sajtó dolgozni fog – ha túléli a Gutenberg-galaxis végét.

Minden esetre 27-én lesz az Apple következő bejelentése, ami után talán erről is többet fogunk tudni.

UI: Az illusztrációként használt Steve “Mózes” Jobs grafikát Dale Stephanos készítette.

Readers Comments (2)

  1. Esélyes, hogy viszont ha bejön és tényleg a sajtó, majd szép lassan (értelemszerűen) a szórakoztató, majd kicsit később a tankönyv, valószínű a napi munkadokumentumkezelés és technikai fejlesztés után eséllyel a legnagyobb könyvforgalmazás nagyrészt ilyen eszközökön keresztül megy majd, a nyomtatott könyvek ritkák lesznek, special editionökként jellennek csak meg (viszont csúcsminőségű, extra kötésű kivitelben, savmentes, archív papírra, 1000 év shelf-lifefal) és az áruk csillagászati lesz. Kicsit az, ami történt az LP-vel (csak az előállítási eljárás és költség különbsége itt sokkal nagyobb szerepet fog játszani).

    • A dolgok jelen állása szerint a könyvforgalmazás már elkezdett hasonló vonalra állni. Az Amazon idén először több e-bookot adott el, mint nyomtatottat. Úgyhogy a Tablet valószínűleg ezt az átalakulást csak gyorsítani fogja, az irány már megvan. Viszont ha sokrétűbb lesz az eddigi könyvolvasóknál (és árban is viszonylag versenyképes), akkor más területekre is kiterjesztheti a gyorsuló átalakulást.

      Abban igazad van, hogy a nyomtatott könyv valószínűleg átalakul majd luxuscikké. Sőt nem kizárt, hogy technológiailag is visszalép akár a guttenbergi időkig, hiszen a mai tömegtermelésre optimalizált nyomdagépekre nem lesz szükség, és a technológia visszafelé fordul majd a kis szériás és egyedi gyártás felé.

      Viszont ez talán azt is magával hozza majd, hogy ami nyomtatásban megjelenik, az tényleg minőségi lesz úgy kivitelben, mint szerkesztésben. Legalábbis remélni lehet, hogy ha az előállítás költségei megugranak, akkor újra nagyobb igényességet fordítanak a prémium termék előkészítésére, újra alaposabban lektorálják, korrektúrázzák, és jobban odafigyelnek a fordítási hibákra (álom, édes álom).

Comments are closed.