Megjelent a Lightroom iPad változata

Vágás az iPad Lightroomban

Vágás az iPad Lightroomban

Az Adobe a napokban bemutatta népszerű Lightroom képszerkesztő programjának tablet változatát. Az új alkalmazás komoly hangsúlyt fektet a felhő alapú kép kezelésre, de kipróbálható Creative Cloud előfizetés nélkül is.

Az iPad megjelenésekor még csak álom volt, hogy egy nap komoly képszerkesztő programokat futtathassunk a tableteken. Azóta sorra jelentek meg a különféle képkezelő megoldások, mint az Apple iPhoto for iOS alkalmazása, a PhotoShop Touch és megannyi más.

Szűrők az iPad Lightroomban

Szűrők az iPad Lightroomban

Az Adobe már jó ideje kísérletezett a korábban Adobe Carousel, később Adobe Revel névre keresztelt alkalmazással. Most (végül?) Lightroom néven jelent meg az ingyen leölthető alkalmazás iPad készülékekre és a gyártó honlapja szerint hamarosan jön az iPhone változat is.
Az alkalmazás – akárcsak elődje(i), amik az Adobe fejlesztők kezéből korábban kikerültek – a Lightroom Develop moduljának legalapvetőbb funkcióit kínálják a táblagépen és akárcsak az asztali Lightroom programban, a táblagépes változatban is összehasonlíthatjuk a szerkesztés előtti-utáni állapotot.
Aminek nyoma sincs az alkalmazásban a Lightroom szintén fontos funkciói közül, az a képek rendezését, katalogizálását, keresését, csoportosítását támogató funkciók. A képek EXIF adatait meg lehet jeleníteni (akár csak sok más iPad alkalmazásban), de a kulcszsavak és egyéb metaadatok kezelésére nem nyújt lehetőséget, csak a Lightroom asztali áváltozata.

Expozíció korrekció

Expozíció korrekció

Válogatás:

  • Pick
  • Unflag
  • Reject
  • Szűrés a zászlók alapján

Szerkesztés:

  • Vágás
  • Fehéregyensúly/Színhőmérséklet
  • Színtelítettség
  • Expozíció
  • Kontraszt
  • Highlights
  • Shadows
  • Whites
  • Blacks
  • Clarity
  • Vibrance
  • Szaturáció
  • Szűrők tucatjai
Bejelentkezés az Apple ID-val

Bejelentkezés az Apple ID-val

Felhővel és anélkül is
Az alkalmazásba töltött képek és azok beállításai az Adobe felhő szolgáltatásán keresztül szinkronizálhatók a különböző eszközök, így nem csak tablet és okostelefon, hanem asztali számítógép és laptop között is. A felhőbe szinkronizáláshoz persze szükség van Adobe Creative Cloud előfizetésre is.
Aki viszont ilyennel nem rendelkezik, az önálló alkalmazásként előfizetés nélkül is használhatja kipróbálhatja az appot. Adobe ID-val ehhez is rendelkezni kell, hogy az ingyen letölthető alkalmazást el tudd indítani, de a program használatához 30 napig nem kell előfizetőnek lenni, tehát ingyenes regisztrációval is működik. A próbaidő lejárta után viszont kénytelen vagy előfizetni, ha tovább akarod használni. Ez a megközelítés sem újszerű, a korábbi Carousel/Revel alkalmazások is hasonlóan működtek és az Adobe üzletpolitikája is egyre inkább a Creative Cloud előfizetés köré összpontosul.

Elég jól eugták a próbaidő kijelzését

Elég jól eugták a próbaidő kijelzését

Szerintem
Magát az alkalmazást nem érzem különösebben nagy durranásnak. Ugyanazokat az alap funkciókat nyújtja, mint bármelyik korábbi képszerkesztő program. Egy kicsit más kezelőfelületet kapott, mint a korábbi programok, de azt nem tartom igazán különlegesnek, vagy rendkívül kézreállónak. Szerintem még csak a Lightroom kezelésére sem igazán hasonlít. Emiatt biztosan nem kezdeném ezt a programot használni.
Az app igazi előnye egyértelműen a felhő alapú szinkronizálás lehetősége az asztali géppel, de egyelőre ennek nem érzem az igazi hasznát. Csak emiatt biztosan nem fizetnék elő a Creative Cloud szolgáltatásra. Viszont mivel egyébként a CC elég kedvező megoldást kínál a legális szoftver használatra, ezt tekintheted újabb adaléknak, amit a szolgáltatás mellé kapsz.
A legnagyobb kérdés, hogy vajon az alkalmazás képfeldolgozó algoritmusai nyújtanak-e olyan minőséget, mint az asztali Lightroom programé és hogy ez jobb-e más iPad alkalmazások képfeldolgozásánál. Ezt szerintem döntse el mindenki magának.

Az alkalmazás működését az Adobe oldalán egy látványosabb, de elméletibb videó illusztrálja, egy YouTube-ra feltöltött videóval pedig a gyakorlati használatát igyekeznek bemutatni.

Kiegészítés: Elsőre nem volt teljesen világos, hogy csak próbaidőre használható az alkalmazás Creative Cloud előfizetés nélkül. Elég jól eldugták a próbaidő visszaszámlálását. A bejegyzés utólag lett ezzel az információval kiegészítve.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!