Fent vagyok a Twitteren is

Twitter_follow_me

Kövess a Twitteren (is)

“Azt csiripelik a madarak…”

Az új évtizeddel eljött az ideje, hogy már a Twitteren én is követhető legyek, így regisztráltam magam, aki szintén Twitterezik, kövesse a tweetjeimet. Aki még nem, az regisztrálja magát, és eztán íratkozzon fel követésre.

Sokáig nem értettem, mire is jó az egész Twitter őrület, sőt még most is csak ismerkedek vele. De a web fejlődése és a társadalmi átalakulások megkövetelik, hogy legalább valamennyire ismerje az ember ezeket a dolgokat is. Ahogy az ilyesmikről mondani szoktam: sokak szerint ez a jövő, még többek (a már használók) szerint meg ez már a jelen.

Mi a Twitter?
Szokatlan Internet alapú közösségi médium, ahol SMS-hez hasonlóan 140 karakter hosszúságú rövid üzeneteket (ezt nevezik Tweet-nek, vagyis csiripelésnek) lehet küldeni azoknak, akik követik a csiripeléseket. Különösen a link rövidítési technológiáknak köszönhetően előszeretettel alkalmazzák hír, oldal, blog és egyéb linkek ajánlására. Akinek valami megtetszik a világhálón, gyorsan elcsiripeli az ismerőseinek, hogy ők se maradjanak ki az érdekességből. Akiknek szintén megtetszik, továbbítják (ezt nevezik REtweet-nek, vagyis tovább csiripelésnek). A világ pedig vígan csiripel minden féléről. Bővebben a Wikipedia Twitter szócikkében.

Turulcsirip: A Twitter magyar változata. Nevét a csiripelés szót a magyar mondavilág egyik jellegzetes madarával társítva kapta. Van, aki esetleges politikai felhangja vagy kötődése miatt idegenkedik tőle, van aki meg pont ezért részesíti előnyben. Valójában teljesen politika mentes közösségi oldal, ami a Twitter rendszerét használja, így egyetlen Twitter regisztrációval használhatják a magyar felhasználók, magyar nyelven.

TwitterPic: A Twitter képmegosztásra specializált rokon oldala. Ez is a Twitter regisztrációkat használja, de főként fotók megosztását teszi lehetővé.

Hogyan követhető?
A csiripelések egyszerű regisztrációt követően a szolgáltatás honlapján követhetők, akár a minket érdeklő felhasználónként külön-külön is, vagy aki nagyon unatkozik ömlesztve is olvashat mindent időrendi sorrendben. Persze a társszolgáltatások révén további lehetőségek is megnyílnak az Tweetek olvasására. A Turulcsiripen például csak az ide felíratkozott magyar csiripelők üzeneteit látjuk (nem kell bajlódni a külföldi üzenetekkel, ha azokra nem vagyunk kíváncsiak – bár én például jobbára két nyelven csiripelek, és mások is előszeretettel retweetelnek külföldi üzeneteket).
A különféle webes szolgáltatások (például NetVibes) is képesek Twitter üzeneteket megjeleníteni, illetve a különféle okostelefonok, és mint ilyen az iPhone számára is készültek Twitter alkalmazások. Egyik ilyen például a Macen asztali programként is elérhető Twitterrific alkalmazás.

A jövő médiája?
A ma sajtója előszeretettel alkalmazza a Twittert, megjelent anyagai terjesztésére, hiszen könnyen, gyorsan, sok emberhez el lehet általa juttatni az elkészült tartalmat, amit így (különösen a retweetek segítségével) még több emberhez el lehet juttatni.
Egyesek szerint az ilyen és hasonló megoldások válthatják majd fel a mai sajtó szerepét, hiszen a Twitterezők közössége sokkal több helyen jelen tud lenni, mint a hagyományos sajtó képviselői. A 2009-es év során több emlékezetes esemény is volt, amik kapcsán a civil újságírás és ennek egyik eszközeként pont a Twitter sikeresen lekörözte a hírügynökségeket és az újságokat, tévéket. (Persze éppen a benne rejlő lehetőségek miatt ők maguk is követik az így terjedő híreket.)

Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy a Twitter alapjául szolgáló koncepció, hogy intézményesül, amit “csiripelnek a madarak”, sok esetben könnyen válhat a hiányos, megbízhatatlan, vagy félretájékoztatás eszközévé is. Érdemes tehát szemmel tartani a csiripelést, de mindig kellő kritikával, még inkább forrás ellenőrzéssel kell mindig kezelni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!