TED előadás Budapesten is

TEDxDanubiaA mai nap különleges. Első alkalommal kerül megrendezésre Budapesten TED rendezvény. Persze ez nem a központilag szervezett, “igazi” TED lesz, hanem a független, regionális, úgynevezett TEDx ágazat Danubia sorozatának egyik állomása. Minden esetre az eszme, a cél és remélhetőleg a megvalósítás is hasonló lesz. A szervezők beszámolói alapján hatalmas az érdeklődés a rendezvényre, és szinte  pillanatok alatt sikerült dugig megtölteni az Uránia Nemzeti Filmszínházat az érdeklődőkkel.

Egy ideje én is lelkesen követem a TED beszédeit, amelyeken közismerten érdekes emberek érdekes témákról szokták előadni gondolataikat. Néhány alkalommal már itt a blogban is említésre kerültek a TED beszédek, persze többé-kevésbé a fotózás kapcsán, mint például James Nachtwey és Sir Ken Robinson beszéde, vagy a Photosynth bemutatása. Sőt kisebb-nagyobb mértékben a beszédek fordításában is részt veszek, de ez később még úgyis lesz majd téma.

A TED mozaiknév a Technology (technológia), Entertainment (szórakoztatás), Design (tervezés) szavakból áll össze, bár Kaszás György a HVG.hu-n publikált TED írásában felvillant rá egy talán még rdekesebb megfejtést: Thinkers (gondolkodók), Educators (tanárok), Doers (cselekvők). Végtére is a TED szellemiségétől egyik sem áll nagyon távol. A cél érdekes – akár közvetve, akár közvetlenül – sokakat érintő témákat, híres, ismert, és/vagy szakterületükön elismert emberek segítségével érdekesen, figyelemfelkeltő módon előadni, és terjeszteni az arra érdemes gondolatokat. Nem véletlenül ez a TED mottója: Gondolatok, amiket érdemes terjeszteni.

És mától a TED szellemisége Magyarországon is megvetette a lábát. Sok sikert és kitartást a kezdeményezéshez!
A január 27-ei TEDxDanubia élő közvetítése a rendezvény honlapján látható. Itt alább pedig a rendezvény hivatalos twitter feedje (további tweetek a rendezvénnyel kapcsolatban a Twitter #tedxdanubia címszava alatt):

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!